Ingen majoritet för ett krispaket i Cypern
Cyprioter talar med en bankrepresentant (mitten) utanför en bank i Nicosia den 16 mars. Lokala medier rapporterar att pengarna tog slut på bankomaterna i lördags, efter att regeringen meddelat att insättare riskerar att tvingas finansiera ett krispaket från EU för cypriotiska banker. Detta utlöste en rusning till uttagsautomaterna. (Foto: Barbara Laborde / AFP / Getty Images)


Efter kraftigt politiskt motstånd och folklig vrede på Cypern, måste EU och de cypriotiska tjänstemännen nu förhandla på nytt om ett krispaket, där banksparare förväntas skjuta in cirka 6 miljarder euro.

Enligt den tyska tidningen Handelsblatt, har EU tvingat Cypern att acceptera hårda villkor för krispaketet eller stå inför valet att inte kunna fullgöra sina skyldigheter och därmed orsaka en kollaps av banksystemet.

Villkoret handlade om en omedelbar förmögenhetsskatt på 6,75 till 9,9 procent på insatta pengar, vilket skulle ha lagt 5,8 miljarder euro (ca 50 miljarder kronor) till de 10 miljarder euro (ca 87 miljarder kronor) som Cypern kommer att få från EU som ett nödhjälpslån för det överbelånade banksystemet.

EU-tjänstemännen trodde att beslutet om förmögenhetsskatten snabbt skulle gå igenom i det cypriotiska parlamentet på söndagen. Men efter att 71 procent av cyprioterna hade sagt att de motsatte sig skatten stod det klart att det inte heller fanns någon majoritet i parlamentet vid omröstningen. Därför har beslutet skjutits upp först till måndagen och sedan till tisdag den 19 mars.

Det ledde till att spararna tömde bankomaterna under helgen, deras enda sätt att komma åt sina pengar, då bankerna var stängda och internetbanktjänsten stängdes ner. Men folket kunde endast komma åt lönekonton och liknande då sparkontona var låsta. Bankerna kommer sannolikt att förbli stängda innan den nya skatten klubbas, i syfte att förhindra att bankerna töms på pengar.

Enligt Handelsblatt förhandlar nu topptjänstemän på nytt om fördelningen av förmögenhetsskatten. Den totala summan kommer inte att förändras, men små besparingar kan utelämnas helt och hållet och större tillgångar beskattas.

Den ursprungliga fördelningen var en engångsskatt på 6,75 procent på besparingar på upp till cirka 100 000 euro (ca 840 000 kronor) och 9,9 procent för insättningar över detta belopp.

Enligt Reuters pratar man nu om att tillgångar på upp till 20 000 euro (170 000 kronor) inte ska beskattas överhuvudtaget.

”Det är upp till cyprioterna att besluta om strukturen”, säger Jörg Asmussen, ledamot av Europeiska centralbankens direktion.

EU-kommissionären Olli Rehn sade att kommissionen skulle stödja en rättvisare lösning, enligt Reuters.

Det cypriotiska krispaketet följer de för Grekland, Portugal, Irland och de spanska bankerna, men det är första gången som folkets banktillgångar används för ett krispaket.

Samtidigt fungerar ön som ett skatteparadis. Enligt beräkningar från Skatteverket som omfattar tidsperioden 2007 till 2012 finns det cirka 5 000 holdingbolag på Cypern som ägs av svenska bolag och privatpersoner, skriver SvD. Av dessa bedöms 4 000 finnas till enbart för skatteplanering.

Enligt Skatteverkets beräkningar handlar det om totalt 11,1 miljarder kronor som på så sätt undanhållits svensk skatt mellan åren 2007 och 2012.

Översatt från engelska

Tilläggsrapportering av Pirjo Svensson