Ingen fred förrän Gadaffi är borta
Demonstranter med bilder av Gaddafi (Foto: AFP/Anvwar Amro)


FN:s sändebud i Libyen träffade Benghazi-baserade rebellledare på måndagen för att diskutera en fredsplan men kom tillbaka tomhänt.

Libyens härskare Moammar Gadaffi förblir vid makten efter fyra månader av flyganfall från Nato och fem månader av strider med rebeller som har vunnit mycket territorium i Libyen.

Rebellerna säger att de inte kommer att nöja sig med något fredsavtal som inte innebär att Gadaffi lämnar makten som ett första steg, sade ledande rebellofficer Mahmoud Jibreel till Reuters i en intervju.

FN:s sändebud, Abdul Ela al-Khatib, hade tänkt en vapenvila som ett första steg och sedan en övergångsregering utan Gadaffi.

Många länder,
till exempel USA och Frankrike, erkänner nu rebellregeringen eller det nationella övergångsregeringen (TNC), som den officiella regeringen i Libyen.

Enligt en pressträff från det amerikanska utrikesdepartementet, var USA:s sändebud utsedd av det internationella samfundet att arbeta med TNC.

Det amerikanska utrikesdepartementet talesman sade att departementet arbetade hårt för att få den libyska regimens frysta tillgångar till TNC.

På måndagskvällen träffades den franske utrikesministern Alain Juppé och Storbritanniens utrikesminister William Hague. De diskuterade om hur man kan stödja TNC och arbeta för att få ett slut på Gadaffi regimen, enligt den franska regeringens webbplats.

Hague sade i ett pressmeddelande att han och Juppé var övertygade om att ”endast en politisk lösning som leds och erkänns av det libyska folket ger dem möjlighet att förverkliga sina rättigheter och fullgöra sina ambitioner. Det är folket i Libyen som ska avgöra sin egen framtid. ”

Översatt från engelska