Ingen dom men många övergrepp i rättegång mot kinesiska aktivister
Rättegången mot aktivisterna Liu Ping, Wei Zhongping och Li Sihua, som verkat för att partitjänstemän ska redovisa sina tillgångar, avslutades under fredagen i Jianxiprovinsen. Ingen dom meddelades. (Foto: Weibo.com)


Rättegången i Xinyu, Jianxiprovinsen, i sydöstra Kina, mot aktivisterna, som tryckt på för att högt uppsatta partitjänstemän ska redovisa sina tillgångar, avslutades den 6 december utan att något domslut meddelades.

– Domstolen har inte lämnat något besked när domen kommer att meddelas. Utifrån min erfarenhet förmodar jag att den borde meddelas inom några veckor eftersom nyår snart närmar sig. Inom kort kommer de förmodligen att agera i liknande fall, som fallet Xu Zhiyong. Så fallet Liu Ping borde vara avklarat innan de andra fallen i Peking, berättade advokat Pu Zhiqiang för Epoch Times. Han fortsatte:

– I dag [10 december] är det människorättsdagen. Människorättssituationen här i Kina är kaotisk: Den är förskräcklig; den är dödlig. Jag tror att det är så gott som omöjligt att få en friande dom i de här fallen. Om myndigheterna frikänner dem så finns det inget behov att åtala dem från första början.

– Hur som helst är de inte skyldiga, och de borde inte ens ha gripits, tillade han.

Förra veckan fick den uppmärksammade rättegången en oväntad utveckling, framförallt vad gäller den åtalade Liu Ping.

”Polisen misshandlade Liu när hon skulle gripas, och även när hon satt i förvar, berättade advokaten Pu Zhiqiang för AFP.

”Vi bad domstolen att utesluta alla bevis som man fått fram genom våld”, fortsatte han, syftande på instruktioner som nyligen kommit från Kinas högsta domstol om erkännanden som framtvingats med våld.

Kinas högsta domstol utfärdade vissa instruktioner i oktober som syftade till att stoppa metoden där man tvingar fram erkännanden genom tortyr. Tidigare i år introducerade man även sätt att utesluta olagligt insamlade bevis, som till exempel erkännanden framtvingade med våld, sade Human Rights Watch. Erkännanden framtvingade med våld har tidigare inneburit att polisen till nästan 100 procent fått fram fällande domar.

Den åtalade Liu, som har fått mest fokus under rättegångens oegentligheter, tilläts att presentera ett uttalande i slutet av rättegången, som översattes av Human Rights in China (HRIC), där hon avslöjar hur hon har kränkts och behandlats ovärdigt av myndigheterna.

”Återigen, vad som hände mig under min kandidatur som folkkongressens ombud skrämde och chockerade mig. Jag ’skyddades’ av polis dygnet runt, min mobiltelefon spårades och jag skuggades, och detektorer installerades utanför min dörr. Jag utsattes ofta för olagliga frihetsberövanden. Man satte en svart huva över mitt huvud, misshandlade mig brutalt, kroppsvisiterade mig och låste in mig i ‘svarta fängelser’.”

”Jag är oskyldig; varje steg som jag har tagit har handlat om att på lagligt sätt sträva efter jämlikhet, frihet och demokrati. Jag har agerat efter allt det som jag tror på. Historien kommer att förkunna min oskuld!”, sade hon till domstolen.

Statsrådets informationskontor utfärdade instruktioner om censur till medier den 6 december, där man instruerade redaktörer att ”radera alla nyheter på internet om fallet Liu Ping och de andra tre personer som höll upp plakat i Xinyu i Jiangxiprovinsen, framförallt nyheter om deras advokaters kommentarer och handlingar. Strikt kontrollera interaktiva sajter”, rapporterade China Digital Times, en USA-baserad sajt som hårdbevakar Kinas statliga medier.

”Jag tog några bilder på domstolsbyggnadens dörrar men släpades in i en polisbil av fem poliser”, berättade människorättsadvokaten Zhou Li för HRIC om en incident tidigare i veckan. ”Jag togs in för förhör. Sedan kroppsvisiterade man mig och kastade mig sedan in i en bur med järngaller… Jag var inlåst i buren i 25 timmar.”

Innan rättegången på torsdagen såg man till att fördröja aktivisternas advokater vid en kontrollpunkt i en timme, och utanför domstolen omringades de av en folkmassa på 200-300 gangstrar, som advokaterna säger är lejda. Mobben knuffade dem och skrek förolämpningar åt dem.

De tre aktivisterna åtalades för ”olaglig sammankomst”. Wei Zhongping och Li Sihua åtalades dessutom för att ha ”samlat en folkmassa för att störa ordningen på allmän plats” och ”använt en ond kult för att ha underminerat upprätthållande av lagen”.

Översatt från engelska.