Ingen dialog i sikte i Hongkong
Prodemokratiska demonstranter drabbar samman med polis i sina försök att blockera Lung Wo Road, en av de större vägarna genom Hongkong, som ett svar på att polisen tog bort barrikader och öppnade en ockuperad väg, 14 oktober 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)


Peking ser ut att styra händelseförloppet i Hongkong. Strategin som Hongkongs ledare nu använder är den som Peking vill se.

Peking vill utnyttja Hongkongs ledare Leung Chun-ying, känd som CY i Hongkong, men som "689" av demokratidemonstranterna. Under det av Peking uppbyggda röstsystemet i Hongkong valdes Leung till chief executive med 689 röster av en kommitté som påstås representera Hongkongs 7 miljoner invånare.

Hongkongprotesterna är en het potatis som Peking har dumpat i knät på 689. Det Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping vill inte kommentera situationen i Hongkong, eftersom det kommer att förhöja dess betydelse. 689 agerar stötdämpare mellan Hongkong och Peking.

Men vänta er inte någon tacksamhet från Peking om 689 gör som de vill. Efter att 689 lyckats lugna ner situationen kommer han – när det är lägligt för Peking – att avsättas, eller råka ut för ett ännu värre öde. Men inte nu.

Hongkong länk till resten av världen

Peking vill inte se den här sortens problem i Hongkong. Man kan tolerera att Hongkongborna högtidlighåller massakern på Himmelska fridens torg och att man har en demokratimarsch den 1 juli varje år.

Men vad Peking inte kan tolerera är verkliga krav på demokrati. Peking är vant att kontrollera varje centimeter av landet, alla människor i det och varje tanke de människorna tänker.

Men Peking har låtit Hongkong ha en viss frihet tills vidare. Det utgör nämligen en viktig länk till resten av världen, särskilt ekonomiskt. Det utgör ett exempel för Taiwan och ger Peking en chans att visa att man kan hantera Hongkong bättre än Storbritannien.

689 försöker leva upp till Pekings förväntningar. Den 28 september satte han in tårgas för att se hur studenterna skulle reagera. Vad som hände var att fler anslöt sig till protesterna. Sedan försökte han använda triaderna för att skrämma studenterna. Det fungerade inte heller. Nu låter han polisen systematiskt riva studenternas barrikader.

Under tiden har 689 utkämpat ett informationskrig inuti Hongkong. Media har hittills sjungit ett libretto som Peking har skrivit: Occupy Central är "illegalt", det skapar "kaos", det är ett verktyg för utländsk makt, och så vidare. Samtidigt har andra demonstranter, troligen hämtade från fastlandet, organiserats för att blockera den prodemokratiska tidningen Apple Daily så att den inte ska kunna distribueras.

Omöjliga krav

689 och Peking kan säkert tänka sig att öppna en dialog med studenterna, men de vet inte hur de ska hindra studenterna från att hetsa upp sig. Studenterna kräver riktiga val, och att 689 avgår. Inget av detta är möjligt i nuläget.

Studentrörelser är ofta vackra, på grund av de rena idéerna och andan, och demonstranternas mod. En bister verklighet kan krossa deras dröm, men deras osjälviska handlande kommer att utgöra ett exempel och lämna ett långvarigt avtryck i historien. Men de egenskaper som får oss att beundra studenterna gör det också svårt för dem att kompromissa.

Studenterna har försökt begränsa sitt missnöje till Hongkong. Än så länge slåss den inte mot Peking. Om studenterna kan förstå att de aldrig kommer att få riktiga val av Kinesiska kommunistpartiet så kanske de kan tänkas vilja be om ett mindre omöjligt resultat.

Men just nu backar inte Peking, och man förhandlar inte. Peking vet att om man backar nu kommer det att bli fler protester, och inte bara i Hongkong.

Under ytan rör sig andra krafter än Peking och studenterna. Varje gång de två parterna har närmat sig en dialog har något hänt som fått det hela att bryta samman.

Det finns en dold hand som försöker provocera fram mer konfrontation. Xi Jinping håller fortfarande på att använda sin antikorruptionskampanj till att rensa ut den partifraktion som är lokal mot Jiang Zemin. Situationen på marken just nu antyder att Hongkong ännu inte står under Xis kontroll.