Ingen chans för 66-årig Falun Gong-utövare att försvara sig i rätten
66-åriga Huang Qiaoqin (till vänster) och hennes dotter Yin Xiaofeng. Huang är åtalad för att ha spridit information om Falun Gong. Rättegången, som var den andra, ägde rum i Xuhuis distriktsdomstol i Shanghai den 22 januari 2015. (New Tang Dynasty Television)


66-åriga Falun Gong-utövaren Huang Qiaoqin fick inte en chans att försvara sig; den allmänne åklagaren bad henne i stället att erkänna sig skyldig i Xuhuis distriktsdomstol i Shanghai, Kina, den 22 januari. Rättegången ajournerades efter 20 minuter. Huang insisterade på att hon var oskyldig.

Det var den andra rättegången mot Huang Qiaoqin, efter att hon greps den 25 november 2013 för att ha delat ut flygblad på gatan om Falun Gong, enligt Minghui, en Falun Gong-hemsida.

Den kinesiska regimen har genom sin förföljelse av Falun Gong försökt utplåna qigongmetoden sedan 1999.

Rättegången inleddes med att åklagaren läste upp åtalet, berättade Huangs dotter, Yin Xiaofeng, som lyssnade på rättegången, för New Tang Dynasty Television (NTD) den 27 januari.

Huangs advokat kom inte med något försvar eller uttalande. I stället gick åklagaren direkt över till att fråga Huang om hon erkände sig ”skyldig”. Huang insisterade på att hon är oskyldig, sade Yin.

”Åklagaren skrek då åt henne och uppvisade en väldigt dålig attityd. Han frågade upprepade gånger om hon erkände sig skyldig. Min mamma sa bara att hon inte har begått något brott”, sade Yin.

Huangs advokat, Cao Qianyong, bad domstolen om att lägga till två jurymedlemmar, men domaren avslog hans begäran.

”Domaren sade då: ’Om det är på det sättet så kan inte rättegången fortsätta’”, sade Yin.

Rättegången varade endast 20 minuter innan domaren ajournerade den. Nästa rättegång äger rum den 2 februari, rapporterade NTD.

Pågående förföljelse

Sedan Huang greps den 25 november 2013 har hon gått ner 30 kilo på grund av dålig behandling i häktet. Hon väger nu bara 35 kilo.

Den tidigare ledaren för det Kinesiska kommunistpartiet, Jiang Zemin, satte igång förföljelsen mot Falun Gong i juli 1999. Miljontals kinesiska medborgare har gripits, internerats illegalt, utsatts för hjärntvätt och dömts till fängelse för sin tro på Falun Gong, en andlig metod baserad på principerna sanning, godhet och tålamod.

Minghui har ofullständig statistik som visar att åtminstone 91 Falun Gong-utövare dog under 2014 på grund av tortyr. 6 415 fängslades utan rättegång och 983 åtalades och dömdes för sin tro.

Översatt från engelska.