Ingefära har en given plats inom läkekonsten
Ingefära är en bra första-hjälpen mot förkylning. Den är en antioxidant, har inflammationshämmande egenskaper och är lätt stimulerande. Inom det asiatiska köket är ingefära en vanlig smaksättare men har även en lång tradition inom den traditionella medicinen. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Troligtvis talade varken de gamla grekerna eller de läkekunniga i det forna Kina om ingefära som ”superfood”, men redan då visste man att den aromatiskt doftande roten var ett universalmedel som botade och förebyggde sjukdomar.

Ingefära anses vara en av de mest hälsosamma örterna, tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter. Den har använts i hela världen för att bota infektioner och åkommor som magbesvär, ledbesvär och huvudvärk, samt för att stärka hjärtat. Örten är känd för att bidra till ett långt liv.

Redan 3 000 år f Kr myntades ett kinesiskt talesätt som omtalades i läkeböcker: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”.

Stärker immunförsvaret

Idag används ingefära framförallt för att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen.

Ingefära anses ha kraftfulla antibakteriella och antivirala egenskaper, och anses även kunna hämma svamp- och parasitangrepp. Forskning har visat att den kan ha en hämmande effekt på cancerceller.

Ingefära skyddar mot inflammationer i tarmen, samt förbättrar tarmens näringsupptag. Redan för flera tusen år sedan använde kineserna ingefära för matsmältningen, och än idag används den mot orolig mage, diarré, illamående och vid åksjuka.

Förr i tiden talade man kanske inte om blodfetter, men idag säger man att ingefära sänker det onda LDL-kolesterolet, är bra mot högt blodtryck och förebygger blodproppar.

Ingefära har en naturligt hög halt av kalium, vilket sägs rena kroppen från toxiner och skadlig påverkan av elektrisk strålning. Forskning visar att kalium även skyddar mot hjärtkärlsjukdomar.

Bra för hud och hår

Manganet i ingefäran skyddar slemhinnan i hjärtats kärl och i urinvägarna.

Kisel i ingefära hjälper till att förbättra kvalitén i hud, hår, tänder och naglar. Kiseln bidrar till att kroppen lättare tillgodogör sig kalcium, som stärker benvävnad och tänder.

De eteriska oljorna i ingefära har stimulerande och värmande egenskaper. Den anses hjälpa vid överansträngning och migrän.

I det kinesiska köket har ingefära med sin karaktäristiska smak varit en populär ingrediens i matlagningen sedan tusentals år.

 

Om man brukar ha gallstensbesvär eller behandlas med blodförtunnande medicin bör man ta det försiktigt med ingefära.

Källor: Natural News, Nyfiken Vital, LäkemedelsVärlden, Hälsosidorna, Medical News Today

Fänkål: ”Reduceraren”

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri