Inga klargöranden om Wang Lijun från kommunistregimens "två möten"
Wang Lijun, tidigare chef för Chongqings allmänna säkerhetsbyrå, mars 2011. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Den kinesiska regimens årliga politiska möten, som vanligen bara kallas ”de två mötena”, började den 3 mars samtidigt som det surrar av frågor kring vad som hänt med Wang Lijun, polischefen som försökte hoppa av till väst, och det pågående politiska dramat i storstaden Chongqing.

Zhao Qizheng, en talesman för Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, bekräftade i ett svar på en Reuters-reporters fråga att Wang Lijun utreds av ”de berörda departementen”. Wang hade enligt uppgift ”bett om ledigt” för att inte behöva delta i kongressen, enligt Xinhua, kommunistpartiets nyhetsbyrå.

Zhao kom även med en kritisk kommentar, troligen riktad mot utländsk media.

”Eftersom informationen inte varit heltäckande har reportrar fyllt tomrummet med sin fantasi. Så dessa ”pussel” var oriktiga och till och med absurda”, sade han, och tillade att den pågående affären med Wang Lijun bara är en ”isolerad incident”.

Den politiska kommentatorn Heng He, på New York-baserade New Tang Dynasty Television, som även regelbundet skriver krönikor i Epoch Times, sade i en intervju att Zhaos svar var problematiskt.

– Om nu dessa rapporter varit som ”pussel”, ”oriktiga” och ”till och med absurda”, varför går då inte myndigheterna ut med den korrekta informationen?

Boendet i Peking väckte också uppmärksamhet. En delegation från Chongqing anlände till Peking den 2 mars och bor i det tillhörande hotellet mittemot Folkets stora sals södra port, där de politiska konferenserna hålls. Men enligt Qilu Evening News bor delegationen från Chongqing där själva i år, och inte tillsammans med delegationer från andra provinser och städer på andra hotell, som de gjort tidigare.

Reportrar i Peking påpekade att de ”sällan har fått tillfälle att besöka” hotellet förr och att det ”vilar ett slags mystisk stämning” över det. Det är nu även hårt bevakat.

Översatt från engelska