Inga framsteg i Nordkoreasamtal
KINA, Peking: Internationella förhandlare från vänster till höger: Den ryska ambassadören i Kina Sergey Razov, USA:s Christopher Hill, Japans Kenichiro Sasae, Sydkoreas Chun Yung-woo, Nordkoreas Kim Kye Gwan samt talaren i mitten Kinas viceutrikesminister Wu Dawei håller avslutande tal efter fem dagars sexpartsamtal på Nordkoreas kärnvapenprogram. (Foto: AFP/Greg Baker/Pool)


Sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram avslutades i dag utan resultat enligt delegationskällor. Inga framsteg har rapporterats under veckans möte i Peking, som kom till stånd efter många diplomatiska turer. Samtalen hade legat nere i över ett år.

Sydkoreas president Roh Moo-Hyun anklagar USA för att ha saboterat förra årets avtal om att skrota Nordkoreas kärnvapenprogram genom sina ekonomiska sanktioner, skriver AFP.

Skarpa kommentarer från presidenten återgavs i dagens sydkoreanska massmedier.

Roh hävdar också att USA:s finansdepartement och utrikesdepartement är splittrade när det gäller sanktionerna.

Straffåtgärderna mot Nordkorea,
bland annat frysningen av nordkoreanska konton i en bank i Macao med motiveringen att de använts för penningtvätt, har mötts av protester från Nordkorea och ledde till fjolårets avhopp från sexpartsförhandlingarna.

I samtalen deltar förutom Nordkorea USA, Ryssland, Sydkorea, Kina och Japan.

Samtalen inleddes i måndags, men under de dagar som följt har inga framsteg rapporterats. Delegater från USA, Japan och Sydkorea skyller på Nordkoreas kompromisslöshet.

Pyongyang genomförde sin första kärnprovsprängning den 9 oktober i år. USA håller fast vid sanktionerna med argumentet att de inte har något att göra med kärnvapnen. Nordkorea gick enligt ett uttalande den 19 september 2005 med på att lägga ner kärnprogrammet, men har sedan ändrat sig och ställt nya krav.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax
ville de nordkoreanska förhandlarna denna gång inte gå med på att arbetsgrupper upprättades.

– Om vi gick med på att bilda arbetsgrupper skulle det innebära att Nordkorea accepterade att börja diskutera specifika frågor rörande målet att göra den koreanska halvön till en kärnvapenfri zon. Men Pyongyang har klargjort att det inte kommer att vidta några ytterligare åtgärder för att ge upp sitt nukleära program förrän finanssanktionerna som lagts på Macaos bank hävs, sade en källa närstående Nordkoreas delegation till Interfax.

– Nordkoreas inställning är oförändrad: första stegen mot uppfyllande av det gemensamma uttalandet från den 19 september 2005 kommer att tas först då sanktionerna tas bort, sade han.