Inga framsteg för mänskliga rättigheter i Nordkorea
Sydkoreanska Kim Sung-Yoon, 96, (till höger) träffar sin nordkoreanska syster vid en familjeåterförening i Nordkorea den 20 februari 2014. De hade inte träffats på 60 år. (Foto: Fotografpool /Getty Image)


Situationen för mänskliga rättigheter i Nordkorea har inte förbättrats och tidigare dokumenterade brott fortsätter, enligt FN.

FN:s särskilde rapportör, Marzuki Darusman säger i ett pressmeddelande att han har diskuterat problemet med övergångsrättvisa med berörda i Sydkorea, men anser att diskussionen behöver utvecklas för att anpassas till den unika situationen på Koreahalvön.

Övergångsrättvisa syftar på olika juridiska och icke-juridiska åtgärder för att hantera arvet efter stora människorättskränkningar.

Återföreningen av familjer som separerats under Koreakriget återupptogs i slutet av oktober, efter ett och ett halvt års uppehåll. Många som separerats från sina familjer har blivit gamla, och problemet behöver en snabb och praktisk lösning där alla berörda familjemedlemmar kan vara med.

”Det är svårt att föreställa sig det psykologiska lidandet för dessa familjer om de bara får träffas en gång i livet”, sade Darusman.

Nordkorea skickar slavarbetare utomlands

Separation av familjer är inte bara en humanitär fråga, utan bör ses som ett brott mot mänskliga rättigheter. Darusman nämner också att ungdomar kommer att bli nyckelpersoner i en eventuell framtida unionsprocess, och välkomnar deras engagemang.

Ryssland undertecknade förra veckan ett utlämningsavtal med Nordkorea vilket bekymrar Darusman, som tror att det kan försvåra för asylsökande. Ryssland har dock lovat att inte utlämna någon som riskerar förföljelse.

Darusman har flera gånger försökt få tillstånd att besöka Nordkorea under sin tid som FN-rapportör men hittills har han inte lyckats.

Hårdnande situation för kinesisk minoritet i Nordkorea