Informationskrig rasar i Libyen
Libyska rebeller ger segertecken i huvudstaden Tripoli 22 augusti. (Foto: Filippo Monteforte/AFP/Getty Images)


Trots bilder på rebellernas firande av Gadaffis förmodade fall på Gröna torget i Tripoli, är det fortfarande oklart vem som faktiskt kontrollerar den libyska huvudstaden.

Al-Jazeera rapporterade om ”sporadiska strider” i Tripoli på måndagen, med krypskyttar, artillerield och ”motståndsfickor”, har andra media och oberoende reportrar målat upp en helt annan bild. 

Enligt obekräftade uppgifter från den frilansande journalisten och bloggaren Lizzie Phelan, som rapporterade för den ryska TV-kanalen Russia Today (RT) direkt från Tripoli, kan Khaddafi fortfarande delvis ha kontroll. En teori av oklar härkomst är att rebellerna släpptes in så enkelt i Tripoli för att man ville gillra en fälla för dem. RT rapporterade även att rebellerna bekräftat att styrkor lojala mot Khaddafi fortfarande håller 15-20 procent av staden.

Den uppenbart Khaddafivänliga facebooksidan ”Libya liberal youth to publish the facts for Libya tomorrow” hävdade på måndagen att mediarapporterna om Gröna torget (som rebellerna döpt om till ”Martyrtorget”) fortfarande kontrolleras av den Libyska armén.

På sidan stod även att Khaddafis son, Saif al-Islam, befann sig i hamnen och koordinerade försvaret. Det här verkade först mycket osannolikt, eftersom den internationella brottmålsdomstolen bekräftat att han gripits på söndagen. På måndagkvällen bekräftade emellertid CNN-reportern Matthew Chance att han träffat och talat med Saif al-Islam utanför Rixos Hotel i Tripoli. 

Mer spektakulära och osannolika påståenden från en anonym källa publicerades av den ryska nyhetssajten Argumenti. De gjorde gällande att ett falskt Gröna torget byggts upp i Qatars huvudstad Doha, och att de filmade scenerna av firande folkmassor filmats där. 

Att det falska torget skulle ha byggts i just Qatar är knappast förvånande. Qatar-baserade Al-Jazeera har länge anklagats av Gadhafitrogna både i och utanför Libyen för att rapportera vinklat och falskt och för att vara en aktiv del i västmedias psykologiska krigföring.

Amerikanska tankesmedjan STRATFOR påpekade i en analys på söndagen att de flesta rapporter som cirkulerar i media för tillfället är baserade på information från rebellerna. STRATFOR-analysen beskrev Libyens framtid som ”osäker” och rebellarmén som ”mycket svårkontrollerad”.

Det är även högst oklart var Khaddafi själv befinner sig. Tidigare rapporter från Al-Arabiya att han befann sig på hjärtavdelningen på ett sjukhus visade sig inte stämma. 

Pentagon tror att han fortfarande befinner sig i landet, men ett citat av talesmannen överste Dave Lapan, som publicerades på sajten The State Column, summerar underrättelseläget gällande Khaddafi väl: 
– Vad baserar vi detta antagande på? Det är bara vad vi tror. Vi har ingen information som säger att han skulle ha lämnat landet.

Även på engelska