Information om förföljelse tilläts på Kinas internet under en dag
Li Dongsheng, chefen för 610-byrån, som har som uppgift att förfölja Falun Gong, är under utredning, enligt det Kinesiska kommunistpartiets officiella tillkännagivande den 20 december. Baidu, Kinas största sökmotor, hävde censuren av information om förföljelsen av Falun Gong för en dag, den 22 december. (Foto: Epoch Times)


Den 22 december sände den kinesiska regimledningen ut ett meddelande om att man inte vill ta ansvar för de brott som har att göra med förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong, enligt politiska kommentatorer.

Meddelandet fördes ut genom att man tillät en mycket specifik spricka i Kinas annars ogenomträngliga ”stora brandvägg”.

Plötsligt var nyheter om förföljelsen av Falun Gong, som har varit strikt censurerade på det kinesiska internet, tillgängliga, om man sökte på namnet ”Li Dongsheng”.

Tills för några dagar sedan förestod Li Dongsheng 610-byrån, en organisation som opererade utanför lagen inom det Kinesiska kommunistpartiet och som bildades för att utrota Falun Gong.

Den dåvarande högste ledaren Jiang Zemin hade bildat 610-byrån den 10 juni 1999 inför starten av kampanjen mot Falun Gong lite mer än en månad senare.

Jiang skrämdes av hur populärt Falun Gong, även kallad Falun Dafa, hade blivit, och fruktade dessutom att Falun Gongs traditionella moralundervisning skulle visa sig vara mer attraktiv för det kinesiska folket än kommunistpartiets ateistiska ideologi.

Li fanns med i början för att assistera Jiang, och utsågs till biträdande chef för 610-byrån med ansvar för propagandan.

Enligt ett kort tillkännagivande den 20 december på webbplatsen för partiets disciplinära organ, är Li under utredning för icke namngivna ”allvarliga lagbrott”.

Li undergår så kallad Shuanggui – hårda specialförhör som partiet utför mot sina egna medlemmar – på någon hemlig plats. Han kan förvänta sig sömnberövande och tortyr.

Den 22 december
sökte en Epoch Times-reporter på Baidu, den ledande sökmotorn i Kina, på sökorden ”Li Dongsheng, organstölder”. Det första resultatet blev en artikel med rubriken ”Viktig namnlista involverad i kuppen organiserad av Zhou Yongkang,” rapporterad av den kinesiskspråkiga Epoch Times den 10 december.

Zhou Yongkang, Kinas förre chef för inhemsk säkerhet, hade tillsammans bland andra den tidigare stjärnan i uppåtgående, Bo Xilai, som nu sitter i fängelse, planerat en kupp för att ta makten.

Det andra sökresultatet visade en rapport från New York-baserade New Tang Dynasty Television (NTD) som löd: ”Miljontals människor runt om i världen vädjar om stopp för Kinesiska kommunistpartiets organstölder.”

Enligt oberoende utredare började den kinesiska regimen stjäla organ från Falun Gong-utövare för att använda för transplantation. 610-tjänstemän har medverkat genom att underlätta stölden av organ från utövare. Tiotusentals tros ha blivit dödade på detta sätt.

Hong Wei, en oberoende politisk kommentator, sade till Sound of Hope Radio (SOH): ”Det [sökresultaten för ’Li Dongsheng, organstölder’] visar att de nuvarande myndigheterna förstår att brottet organstöld är så stort att det måste bedömas av det internationella samfundet. De vill att kineserna ska veta att det internationella trycket skapades av Zhou Yongkang, Jiang Zemin, och [den tidigare chefen för 610-byrån] Luo Gan, med flera.”

Epoch Times reporter sökte också på ”Li Dongsheng, false fire”.

Som biträdande chef för 610-byrån med ansvar för propagandan, tros Li Dongsheng ha hjälpt till med att iscensätta en incident på Himmelska fridens torg i januari 2001, där det påstods att fem Falun Gong-utövare ha tänt eld på sig. China Central Television började genast sända en propagandavideo som visade de brinnande personerna.

Den händelsen hade stor inverkan på det kinesiska folket och på människor runt om i världen. De blev misstänksamma mot Falun Gong och än i dag påverkar videon människors syn på Falun Gong.

En dokumentär som heter False Fire, avslöjade tillsammans med artiklar i flera internationella medier, CCTV:s video som en bluff.

Sökningen gav först en artikel som förklarade hur CCTV hade iscensatt självbränningen.

De följande resultaten på den första sidan var rapporter från NTD som avslöjar att Li Dongsheng regisserade självbränningen i januari 2001 för att förtala Falun Gong.

Denna information har aldrig tillåtits på Kinas internet tidigare.

Zhang Sutian, en oberoende politisk kommentator, säger att den nuvarande partiledningen genom att släppa de överraskande sökresultaten på Baidu, vill att det kinesiska folket ska veta att de intar en annan hållning när det gäller förföljelsen av Falun Gong.

”Det måste ha beordrats på en hög nivå. Syftet är att läcka informationen och låta kineserna få reda på insiderinformation om förföljelsen av Falun Gong,” sade Zhang Sutian till SOH.

”Innehållet som tilläts på Baidu handlar helt och hållet om brotten mot, och förföljelse av, Falun Gong som kommunistparitet mer än något annat har velat dölja tidigare”, sade Zhang. ”Det betyder att det finns människor inom partiet som inte vill ta ansvar för de brott som begåtts av Jiang Zemin.”

Zhang sade att
publiceringen av information genom Baidu också har hjälpt till att lägga en grund innan man ger sig på andra partitjänstemän.

En rad höga tjänstemän som har spelat viktiga roller i förföljelsen av Falun Gong har redan fått sparken, vilket visar att förföljelsen håller på att bli svår att upprätthålla, enligt Zhang.

Översatt från engelska.