Influensan på väg mot topp


Säsongens influensaepidemi når sin topp den här veckan eller nästa. Enligt Smittskyddsinstitutet kan drygt 150 000 ha flunsan just nu. Ännu fler har drabbats av rejäl förkylning som de tror är influensa.

Att beräkna hur många som har influensan mitt under en pågående epidemi är ingen exakt vetenskap. På Smittskyddsinstititutet bedömer man att den senaste upplagan av sjukdomen i likhet med de senaste åren är tämligen beskedlig. 2003-2004 var det värsta året under 2000-talet och då var uppskattningsvis dubbelt så många sjuka som nu.

Mellan tummen och pekfingret räknar Smittskyddsinstitutet med att omkring fyra procent av svenskarna har haft eller kommer att få influensan den här säsongen.

Om vi säger att det är fyra procent så kommer ungefär häften att vara sjuka när epidemin när sin topp. Där är vi nu och då kanske 150 000 eller lite fler är sjuka över hela landet, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Årets influensa, som är av typen A, verkar ha slagit särskilt hårt mot Stockholmsområdet. Det märks bland annat på alla avfolkade arbetsplatser och på att flera teatrar har fått ställa in föreställningar den senaste tiden. På Karolinskas och Huddinges akutmottagningar har det dock inte kommit in särskilt många influensafall den senaste veckan, vilket man är särskilt tacksamma för. Den som misstänker att han eller hon har drabbats av smittsamma sjukdomar som influensa eller kräksjukan ska inte ta sig till sjukhus utan kontakta sin närakut.

Vid den här tiden på året stämplas de flesta rejäla förkylningar som influensa, åtminstone av de drabbade och ibland också felaktigt av läkarna.

-Det varierar lite, men om man tar prover på de som tror att de har influensa så är det ibland bara 30 procent som verkligen har det. På samma sätt är bara 30 procent av doktorernas diagnoser rätt. När det är riktigt svåra epidemier är det lättare att ställa rätt diagnos, säger Annika Linde.

-Ett starkt indicium är om någon i ens närhet har insjuknat med hög feber, huvud- och muskelvärk och torrhosta. Om man själv insjuknar inom tre dagar så brukar det vara influensa.

 

Fakta om Influensa (TT)

Typiska symptom på influensa: Huvudvärk, svår torrhosta, feber 38-40 grader, ömmande muskler, dålig aptit, trötthet och svaghet, rinnande näsa och ont i halsen, frossa och frysningar och orolig mage.

Den som är sjuk ska dricka så mycket som möjligt, ligga till sängs och sova mycket, ta febernedsättande och smärtstillande medicin om det behövs, stanna inomhus till sjukdomen går över och kontakta läkare om symptomen inte försvunnit på en vecka.