Inflation tvingar mödrar att ge upp sina barn
En mamma med dotter letar efter mat under en motorvägsbro i Jakarta. Malaysia har drabbats av kraftig inflation som slår mot de allra fattigaste. (Foto: AFP)


Den globala inflationen drabbar de fattiga länderna värst. På lokal nivå kan ökade levnadskostnader, framför allt höga matpriser, slå hårt mot fattiga familjer. I Malaysia till exempel hotar inflationen att splittra fattiga familjer.

Tre kvinnor i Malaysia tvingades att lämna sina barn till barnhem för att klara av den ökade ekonomiska bördan, rapporterar den malaysiska dagstidningen Star.

Kvinnorna är ensamstående mödrar med tre till fem barn var. Alla har tagit kontakt med barnhem och uttryckt önskemål om att lämna bort två barn var för att kunna klara av de högre levnadskostnaderna.

Det finns också familjer som har bett om hjälp för att placera sina gamla föräldrar på ålderdomshem för att de inte har råd att betala deras läkemedel, berättade chefen för välgörenhetskommittén i Penangområdet för Star.

Det malaysiska samhället har starka familjetraditioner och detta är ett ovanligt beteende.

Basmatpriserna har kraftigt ökat det sista halvåret. Sedan slutet av förra året har priset på vetemjöl ökat med cirka 55 procent, ris 60 procent, matolja 40 procent och mjölkpulver 110 procent.

Flera demonstrationer mot höga matpriser har ägt rum i Malaysia. Bland annat har skolbarn demonstrerat för att de höga matpriserna har tvingat dem att arbeta i stället för att studera. Myndigheterna i Malaysia överväger med anledning av detta att subventionera matpriserna.