Industrispionaget ökar i Tyskland
En kines anställd inom Müller Weingarten-koncernen i Tyskland har anmälts för industrispionage.(Foto: Med tillstånd av Müller Weingarten)


Antalet fall av industrispionage ökar enligt den federala tyska underrättelsetjänsten, men den är knapphändig med detaljerna.

På delstatsnivå finns dock mera specifika uppgifter. I Baden-Wuertemberg står kineser för det största antalet fall av industrispionage, därefter kommer ryssar, nordkoreaner, syrianer, och pakistanier.

Men varför är Kina så intresserat av Baden-Wuertemberg? Enligt en källa är Kina ute efter spetsteknologi som det saknas kompetens och resurser för att utveckla inom det egna landet. Det samma gäller för de övriga länderna men de är huvudsakligen ute efter vapenteknologi.

De federala myndigheterna har inrättat en dygnet-runt-öppentelefonlinje för alla som anonymt vill anmäla industrispionage. Framförallt datorintrång och datastöld under industrimässor och –utställningar har hög prioritet.

Tobias Apfel, presstalesman för Schulergruppen, ett systerföretag till Mueller Weingarten, har nyligen fått praktisk erfarenhet av industrispionaget.

– Föreställ dig att du arbetar för en liten biltillverkare och ständigt laddar ner ritningar till lastbilar. Vi har märkt av detta, beskriver Apfel en tidigare kinesisk anställds beteende.

Den misstänkte industrispionen har anmälts till åklagare, men sade inte ett ord när han konfronterades med misstankarna. Detta ledde till att han avskedades i oktober och att åklagaren utökade utredningen inom koncernen. Det kan dock visa sig svårt att sätta fast den förmodade spionen, som för närvarande befinner sig på okänd ort.

– Det är ganska troligt att han har återvänt till Kina, vilket försvårar utredningen och ett eventuellt åtal mot honom, säger Apfel.

Enligt uppgifter i tysk media har åklagaren dock sagt att utredningen ska fortsätta fram till våren 2009.

Apfel säger att den aktuella händelsen inte är det enda fallet av industrispionage inom Schulergruppen. Det händer ”då och då, även mot våra tyska underleverantörer”. Han har dock tilltro till företagets uppdaterade säkerhetsregler, som även gäller det dryga 30-talet kinesiska anställda.

– De kontrolleras som alla andra, men vi vet inte ännu hur stor skada den mannens handlingar ställt till med.

http://en.epochtimes.com/n2/china/chinese-industrial-espionage-increasing-in-germany-7316.html