Indonesiska vulkanen Merapi kan få utbrott - tusentals evakueras
Berget Merapi spottar ut rök och aska 2006. Vulkanen är även känd som Eldsberget. (Foto: Dimas Ardian/Getty Images)


Den indonesiska vulkanen Merapi i centrala Java kan komma att få utbrott när som helst och den lokala regeringen beslutade att fler än 11 000 boende i området skulle evakueras på måndagseftermiddagen, rapporterar Reuters.

– Vi kommer att evakuera 11 491 personer som bor inom 10 km från bergstoppen. Vi ska arbeta tillsammans med militären och polisen, berättade den lokala tjänstemannen Sri Ournomo för radiostationen Elshinta.

Regeringens vulkanolog och chef för Indonesiens vulkaniska- och geologiska center för katastroflindring, Surono, höjde på måndagen vulkanens alarmstatus till högsta nivå.

– Vi rekommenderar evakuering för människor som bor i sluttningarna, särskilt på den södra, sydöstra och östra sidan, sade Surono i Reuters rapport.

– Vi kan inte uppskatta när den kommer att få sitt utbrott eller hur stort utbrottet blir, men vi var tvungna att höja statusen till högsta nivån baserat på dess aktiviteter, fortsatte han.

Vulkanen har släppt ut dubbelt så mycket energi under de två senaste dagarna än vad den gjort under nyligen inträffade utbrotten, sade Surono.

Det 3 km höga berget Merapi är Indonesiens mest aktiva vulkan och får utbrott vartannat år och stora utbrott med några tiotals års mellanrum. Ett utbrott 2006 följdes av en jordbävning som dödade 5 000 människor; 43 dog vid utbrottet 1994 och 1930 dödades 1 400 personer enligt Universitytoday.com.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44795/