Indonesisk färja med över 600 sjönk
INDONESIEN, Semarang: På bilden visas den indonesiska färjan ”Senopati Nusantara” (bilden ursprungligen tagen 1990) som sjönk vid Javas kust. Färjan sjönk i en storm och räddningsaktionerna avbröts på grund av för stormig sjö. (Foto: AFP)


Indonesiska färjan Senopati Nusantara med över 600 personer ombord försvann spårlöst i hårt väder i natt. På kvällen hade bara 69 människor räddats. Färjan kantrade och sjönk nära Javas kust, berättade överlevande.

Katastrofen inträffade vid midnatt i hård vind med sexmetersvågor. Det var mycket svårt för andra fartyg att komma till undsättning.

Överlevande berättade att fartyget krängde våldsamt hela tiden och att passagerarna blev livrädda.

Fartyget tros inte ha varit överlastat. Det var byggt 1990 och hade gått igenom en kontroll under året. Det hade licens att ta ombord 850 personer. Enligt myndigheterna fanns det 542 passagerare och 63 besättningsmedlemmar på färjan – totalt 605 personer. Det är dock vanligt att fler tas ombord utan att registreras.

Exakt vad som orsakade katastrofen var oklart. Passagerarna fick uppfattningen att båten slets itu, men enligt myndigheterna handlade det möjligen om en spricka. Det fanns en uppgift om att båten läckte.

Marinens talesman i staden Surabaya på Java sade att Senopati Nusantara lämnade Kalimantan på Borneo i fredags kväll. Den skulle till Semarang.

Sex marinfartyg, en helikopter och ett plan letade förgäves efter båten i flera timmar efter olyckan. Däremot hittades en flotte med 21 personer ombord. En överlevande sade att 19 personer dessutom plockades upp ur havet av en fiskare och fördes till ön Bawean.

Han beskrev hur panik utbröt vid elvatiden på natten.

– Folk blev panikslagna när fartyget
började kränga och skaka ännu värre än förut. Vi fick order att ta på oss flytvästar och hålla oss beredda vid livflottar. Sedan kastades vi plötsligt i vattnet och flöt omkring på havet.

– Jag hade tappat bort min dotter. Jag hängde fast vid en flotte. Vid sextiden på morgonen hörde en fiskare att vi skrek på hjälp och tog upp oss.

Men hans 18-åriga dotter Lailatul Badriah saknades fortfarande.

Transportminister Hatta Radjasa sade i Metro TV att hamnledningen inte borde ha tillåtit färjan att gå ut i så dåligt väder.