Indonesien nyckeln som kan lösa spänningar i Sydkinesiska havet
USA:s utrikesminister Hillary Clinton skakar hand med Indonesiens president Bambang Susilo Yudhoyono före ett bilateralt möte i presidentpalatset i Jakarta den 4 september. Indonesien kan bli nyckeln som hjälper till att lösa problemen i Sydkinesiska havet. (Foto: Jim Watson/AFP/GettyImages)


Indonesien är den snabbast växande ekonomin i Asien efter Kina och den största ekonomin i Sydostasien. Landet ses alltmer som den nyckel som kan lösa de ökande spänningarna i sydkinesiska havet. Indonesien har varit pådrivande i att uppmuntra medlemmarna i Association of Southeast Asian Nations (Asean) att formulera en uppförandekod för att lösa territoriella och marina tvister.

”Utan uppförandekod, utan en diplomatisk process kan vi vara säkra på att det blir fler incidenter och mer spänning i vår region”, sade Indonesiens utrikesminister Marty Natalegawa under sitt möte med USA:s utrikesminister Hilary Clinton i Indonesien förra veckan.

”Så det gynnar alla och är relationsfrämjande. Det är inte bara det att Asean måste vara eniga, att formulera en uppförandekod är ett klokt drag.

Vikram Nehru, ledare vid Asienprogrammet vid Carnegie Endowment for International Peace, säger att Indonesien är väl positionerat för att driva agendan, det ses som oberoende av andra asiatiska länder, är en ärlig fredsmäklare och har inget egenintresse.

”Det deltar inte i själva spelet, har inga andra fördelar annat än en fredlig lösning”, sade han.

Med en skärgård på drygt 15 000 öar och utan anknytning till fastlandet i Sydostasien är Indonesien helt beroende av sjöfarten för handel.

Med världens fjärde största befolkning är det viktigt för landets ledare att upprätthålla stabiliteten i farlederna och regionen. De vill nå överenskommelser i flera regionala frågor såsom piratfrågor, fri sjöfart, katastrofhjälp och katastrofberedskap.

”I de här frågorna behöver landet ett ökat samarbete, men spänningarna i Sydkinesiska havet blir ett hinder för det”, sade Nehru.

Kina, Vietnam, Malaysia, Taiwan, Brunei och Filippinerna har sedan länge konkurrerande territoriella anspråk på delar av Sydkinesiska havet. Dessa har förvärrats av att Kina, som har blivit allt mer självsäkert, försöker hävda äganderätten till hela sjövägen.

Asean, som har sitt sekretariat i Indonesiens huvudstad Jakarta är ett regionalt forum med uppgift att utveckla en uppförandekod som ska ge riktlinjer för att lösa konkurrerande anspråk.

Aseans medlemmar har ständigt misslyckats med att nå en överenskommelse i frågan. I år misslyckades man med att släppa den traditionella gemensamma kommunikén i slutet av sitt årliga möte för första gången i sin 45-åriga historia. Misslyckandet berodde till stor del på påtryckningar från icke-medlemslandet Kina, som vill förhandla om territoriella tvister i Sydkinesiska havet med medlemsstaterna bilateralt.


USA:s utrikesminister Hillary Clinton skakar hand med Indonesiens utrikesminister Marty Natalegawa under en gemensam presskonferens vid utrikesministeriet i Jakarta den 3 september. (Foto: Jim Watson AFP/ GettyImages)

USA:s utrikesminister Hillary Clinton skakar hand med Indonesiens utrikesminister Marty Natalegawa under en gemensam presskonferens vid utrikesministeriet i Jakarta den 3 september. (Foto: Jim Watson AFP/ GettyImages)

Indonesiens utrikesminister Natalegawa har drivit frågan och föreslagit sin egen sexpunktsplan som börjar med att minska spänningarna innan man går vidare till diskussioner om strategier för att lösa tvister.

”Det är viktigt att understryka att enigheten i Asean inte är tänkt att ske på bekostnad av någon annan part”, sade han vid mötet med Clinton.

”Det handlar inte om att vi ska gadda ihop oss för att motarbeta eller sätta något annat land på plats eller mota in dem i ett hörn.”

USA:s utrikesminister Hilary Clinton har varit på en tiodagars turné i Asiens Stillahavsområde och träffade den indonesiska ledningen och Aseans sekretariat på väg till Kina, Östtimor och sedan Brunei, hennes sista stopp innan APEC-ledarnas möte i Vladivostok under helgen.

”Vi tror att länderna i regionen bör samarbeta för att lösa tvister utan tvång och hot och definitivt utan att använda våld”, sade hon till Asean-sekretariatet.

Clintons besök i Östtimor sammanföll med 10-årsdagen av landets självständighet från Indonesiens ockupation med många år av brutala strider. På den tiden var militärt styre dominerande i Indonesien, men nuvarande president Susilo Bambang Yudhoyono har varit avgörande för att införa civilt styre och mer demokratiskt styre.

I ett tal tillsammans med Östimors president Xanana Gusmao, sade Clinton att hon gladdes åt att se framstegen i den lilla demokratin med drygt en miljon invånare. Hon konstaterade att 60 procent av befolkningen var under 25 år. och utlovade stipendier på sex och en halv miljon dollar till landets studenter för att studera i USA.

Clinton blev den första utrikesministern att besöka det lilla sultanatet Brunei. Med en befolkning på mindre än en halv miljon, rik på olja och gas är Brunei världens femte rikaste land med en av världens högsta levnadsstandarder.

Brunei kommer att vara värd för nästa års Asean forum och toppmötet i Ostasien.

I en bakgrundsgenomgång beskrev en högt uppsatt amerikansk tjänsteman Brunei, tillsammans med Malaysia och Singapore, som viktiga för att stödja Aseans lösning för Sydkinesiska havets territoriella tvister, men tillade: ”Det ledande landet i arbetet är helt klart Indonesien.”

Översatt från engelska.