Indiska sjuksköterskor hemma efter fångenskap i Irak
Tincy Thomas och 46 andra indiska sjuksköterskor är lycklig hemkomna efter 23 dagar i fångenskap i Tikrit i Irak. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)


För en vecka sedan satt Tincy Thomas fångad på ett irakiskt sjukhus tillsammans med 45 andra indiska sjuksköterskor från Kerala.

– Vi var på helspänn och bad hela tiden. Rebellerna visade aldrig sina ansikten och var tungt beväpnade. De hade alltid solglasögon så vi kunde inte ens se deras ögon. Men de var snälla mot oss och gav oss allt vi behövde, berättade Tincy Thomas och syftade på rebellerna från Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien).

I 23 dagar var Tincy fånge i vad vissa analytiker kallar ett nytt inbördeskrig mellan den shiadominerade regeringen och den sunnitiska rebellgruppen Isis. Den 11 juni tog Isis över staden Tikrit i centrala Irak där Tincy hade arbetat på Tikrit Teaching Hospital sedan i februari.

– Sjukhuset hade bara tio till tolv patienter och en irakisk läkare kvar. Vi hörde hela tiden skottlossning och bomber utanför och hela byggnaden skakade. Vi kunde inte sova på en månad, berättade Tincy för Epoch Times reporter i sitt hem i Koratty i Kerala.

Hon och 15 andra sjuksköterskor bodde på sjukhusets bottenvåning. I torsdags kom Isis och sade till dem, och 31 andra som bodde en våning upp, att göra sig klara att lämna sjukhuset.  

Tincy kontaktade den indiska ambassaden i Irak som rådde dem att stanna kvar på sjukhuset. Om de lämnade skulle ambassaden inte ha någon möjlighet att spåra dem.

Rebellerna från Isis kom på förmiddagen nästa dag och de sade:

– Ni får tio minuter, ta vad ni vill ha. Det är en buss utanför. Ni ska åka.


Trincy Thomas väntar på flygplatsen tillsammans med andra indiska sjuksköterskorna som hölls gisslan av Isis i Irak. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

Trincy Thomas väntar på flygplatsen tillsammans med andra indiska sjuksköterskorna som hölls gisslan av Isis i Irak. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

Tincy, som tidigare arbetat tre år i Förenade Arabemiraten, talar både arabiska och engelska. Hon fungerade som tolk mellan sjuksköterskorna och Isis-rebellerna och hade kontakt med indiska tjänstemän under tiden. Hon ringde den indiska ambassaden igen, som sade att det var bättre att de följde med än provocerade dem, eftersom de skulle kunna börja skjuta.

– Det fanns inget hopp, vi måste gå. Om vi inte går skjuter de oss, om vi går kommer vi att dö med dem. Så gick våra tankar. Vi var så rädda då.

Sjuksköterskorna förstod att de måste vara överens och de bestämde sig för att lämna sjukhuset.

Då sade rebellerna att det fanns en bomb inne på sjukhuset!

När de lämnade sjukhuset på fredagen hördes glas som krossades på tredje våningen och Tincy tror att det var skottlossning. Några sjuksköterskor, fem eller sex, skadades av glaset men ingen allvarligt.

– Då visste vi inte vart de skulle ta oss och inte vad de skulle göra med oss. Och det fanns ingen hjälp att få, sade hon.

Tincy är noga med att säga att de behandlades väl av rebellerna på sjukhuset och  på bussen tittade rebellerna inte ens åt dem .

– De bad oss lämna vara mobiltelefoner, men busschauffören lät oss ringa några samtal, sade hon.

När de gick ombord på bussen rapporterade världens medier att de blivit bortförda av Isis. Men det visade sig att de skulle få lämna landet.

De kördes i en buss och följdes av en bilkortege från Tikrit till Mosul. Därifrån till gränsen mellan Mosul och staden Erbil, som fortfarande kontrolleras av den irakiska regeringen. Där överlämnades de till en tjänsteman från den indiska ambassaden och en grupp irakiska tjänstemän.


Sjuksköterskorna välkomnas på flygplatsen Kochi vid hemkomsten till Kerala, Indien. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

Sjuksköterskorna välkomnas på flygplatsen Kochi vid hemkomsten till Kerala, Indien. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

Nästa dag satt de på ett chartrat plan tillsammans med andra indier som bott i Irak och flögs tillbaka till Kerala och Indien.

Sjuksköterskornas återkomst blev en framgång för den indiska regeringen som nu kan fokusera på en annan mer allvarlig gisslansituation med 39 indiska arbetare i Mosul. Det finns även ett okänt antal indier som sitter fast i Irak.

Tincy Thomas har nu börjat leta efter jobb i säkrare länder och har kallats till jobbintervju i de länder där hon helst vill arbeta, Förenade Arabemiraten och Oman.

Översatt från engelska.