Indisk polis jagar bombare i New Dehli
Polisen jagar en misstänkt bakom den explosion som i lördags dödade 20 personer i Indiens huvudstad New Delhi. (Foto: AFP)


Dödstalet efter lördagskvällens bombningar i New Delhi uppgick till 20 personer och polis har inlett jakten på dem som ligger bakom dåden.

Sent igår kväll meddelade den indiska polisen att de jagar en sedan tidigare känd man som ska ha tillverkat bomberna till terroristgruppen, och som är hjärnan bakom attackerna.

Mannen förhördes 2006 för sin inblandning i bombningen av tåget i Mumbai, men gick fri.

– Det är en mycket feg våldsaktion, sade New Delhis borgmästare Arti Mehra om bombningarna.

Fem bomber detonerade med 45 minuters mellanrum i huvudstadens mest tätbefolkade områden lördagskvällen den 13 september. Nära 100 personer har rapporterats skadade och minst 20 har dött.

En inte så känd terroristgrupp tog på sig ansvaret för explosionerna. Gruppen skickade ett e-mail med rubriken ”Öga för öga” till tv-stationerna några minuter före bomberna exploderade.

I mailet meddelades att bomberna var en hämndaktion mot att en grupp hinduer 1992 rivit en moské för att bygga ett tempel på platsen.

För tre år sedan dödade en liknande serie med explosioner i New Delhi 59 personer på diwali, en populär indisk högtid.

Tidigare i år har en annan terrorgrupp ställts ansvarig för liknande seriebomber i Jaipur och i Ahmadabad, i vilka 61 respektive 45 personer dödades. Explosionerna i Jaipur ägde rum i maj och i Ahmadabad i juli.

Polisen har jagat gärningsmännen i stora delar av New Delhi, särskilt i slumområdena. En av polisens talespersoner berättade att de har gripit ”åtskilliga” misstänkta.

I mailet till media hotade terrorgruppen med att attackera fler städer, speciellt Mumbai.