Indikationer finns på att Ryssland inrättar baser för underhållstjänst i Afghanistan
Afghanska barn spelar fotboll på en gata i Kabul den 31 mars 2013. (Foto: Massoud Hossaini/ AFP /Getty Images)


Kommer ryska trupper skickas till Afghanistan? Mer än 20 år efter att Sovjetunionen formellt dragit sig ur Afghanistan finns det nu tecken på att de ryska trupperna kan komma att återvända.

Ryssland kan komma att etablera baser i Afghanistan för att reparera militär hårdvara samtidigt som Nato trappar ner sitt uppdrag i det krigshärjade landet.

Sergey Koshelev, en chefsrepresentant för ryska försvarsdepartementet sade att ”det är viktigt att behålla vapensystem och militär utrustning hos de afghanska väpnade styrkorna i ett användbart skick”, enligt hemsidan för New Europa.

”Varje upptrappning av situationen i Afghanistan efter det att Nato-trupperna dragit sig ur 2014 kan ha en negativ inverkan på säkerheten i både Ryssland och i andra europeiska nationer”, tillade han.

När Sovjetunionen ockuperade Afghanistan på 80-talet, blev hundratusentals människor dödade. Under slutet av ockupationen 1989 beskrev Michail Gorbatjov Afghanistans uppror som ett ”blödande sår”, enligt Foreign Policy.

Den ryska parlamentsledamoten i försvarsfrågor, Sergey Zhigarev, sade att nu ”är [ Rysslands och Natos samarbete] inne i en positiv cykel.”

”Koalitionen bröt ny mark där i 13 år. Vi minns mycket väl den situationen som våra trupper befann sig i vid gränsen till Afghanistan och Tadzjikistan. Det är därför som en stabilisering i Afghanistan är mycket viktig för oss ”, tillade han.

Det är dock inte klart om Ryssland har för avsikt att etablera några militärbaser. New Europa rapporterade i februari att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sagt att Ryssland inte kommer att använda militära styrkor i farliga områden.

”Vi kommer inte att kämpa för våra ståndpunkter … och skapa ”ett annat Afghanistan” för oss själva. Aldrig, och under inga omständigheter”, sade han.

Översatt från engelska