Indier drömmer om ett liv utomlands
Indiska sandskulptören Sudarsan Pattnaik lägger sista handen vid sin sandskulptur av en rupie framför en hinduisk gudinna på stranden i Puri, 65 kilometer från Bhubaneswar. Att rupien fallit rekordlågt gentemot dollarn har inte avskräckt indier med utlandsdrömmar eftersom avkastningen på investeringar också har ökat flerfaldigt. (Foto: Strdel/AFP/Getty Images)


Indiers dröm om ett liv utomlands fortsätter trots den vikande rupien som fallit till en rekordlåg nivå gentemot den amerikanska valutan i år.

Flera lovande fördelar frestar fortfarande indierna att åka till andra utvecklade länder på studie- eller arbetsvisum.

”Att studera utomlands är en investering i ens karriär. Den senaste tidens ekonomiska förändringar har inte påverkat elevernas planer att studera utomlands”, säger Vishal Goswamy, marknadsföringschef på Manya Abroad-Princeton Review, ett företag som erbjuder utländsk utbildning till indiska studenter.

”En starkare dollar har resulterat i ekonomisk återhämtning i USA. Under 2013 har 1,44 miljoner arbetstillfällen skapats i den privata sektorn”, sade han.

Enligt Kiplangers ekonomiska utsikt för oktober 2013 har ekonomin ökat med två procents BNP under 2013 och förväntas öka ytterligare under 2014 trots den senaste tidens dödläge mellan den amerikanska regeringen och den amerikanska kongressen. Goswamy sade att den här trenden innebär fler jobb, bättre betalda jobb, fler arbetsvisum för indiska studenter och bättre avkastning på investeringar än tidigare.

Samma trend har också konstaterats i lantliga Indien som levererar en hel del arbetskraft till turist- och servicesektorn utomlands, särskilt till Sydostasien och Centralasien.

Shantanu Newse, en ung entreprenör och vd för företaget Balaji HRM och Talent Acquisition som tillhandahåller ”management trainees” och servicepersonal till turistnäringen utomlands sade:

”Vi fick många kandidater som arbetar för låga löner i Indien. De vill komma framåt i livet och med stigande priser på dagligvaror har det blivit allt svårare”.

”Vi ger dem ett mycket bra alternativ att jobba utomlands och tjäna lite mer vilket hjälper dem att växa”, sade han.

Företaget har placerat tio unga indier med framåtanda i åldern 20 – 25 år i Singapore, Förenade Arabemiraten och Bahrain de senaste två månaderna och ytterligare fem ungdomar från hela Indien ska placeras den här månaden.

Newse förklarade att det inte bara är pengar som lockar indier utomlands. De fascineras också av livet utomlands.

”Om en kille från landsbygden som har gått ut skolan får jobb som servitör i Singapore eller Malaysia, tjänar han mellan 50 000 till 60 000 rupier varje månad. Medan en engångsinvestering för att åka utomlands bara kostar 80 000 till 100 000 rupier”.

Dock nämner den unga vd:n att de flesta på den indiska landsbygden inte är medvetna om att rupien går dåligt och därför tar människor från landsbygden till lite udda sätt att samla in medel som att sälja sin mark eller inteckna den. Goswamy påpekar å andra sidan att det är annorlunda med de urbana studenterna. Dessa studenter är medvetna om den vikande rupien men har inte motiverats av den.

”De är mer intresserade av sina karriärmöjligheter och de flesta av deras frågor kretsar kring att hitta rätt universitet som kommer att vara bra för deras karriär. Vi har inte sett en minskning i antalet studenter som söker hos oss, i själva verket ser vi en stadig ökning”, sade Goswamy.

Översatt från engelska.