Indiens nya styrande parti lovar att uppfylla vallöften
Ledande ministern i Indiens västra delstat Gujarat och Bharatiya Janata-partiets (BJP) premiärministerkandidat, Narendra Modi, vinkar när han anländer till Indira Gandhis International Airport i New Delhi den 17 maj 2014. (Foto: Prakash Singh / AFP / Getty Images)


I kölvattnet av firandet av segern för Indiens oppositionsparti, Bharatiya Janata-partiet, i nationella val lovar delstatsledare en ljus framtid för landet.

– Vi har aldrig upplevt en sådan lycka. Vi ska möta folkets förväntningar. Vi kommer att uppfylla alla våra löften. Under de första tre månaderna av vårt styre kommer förändringen ses i hela landet, säger Bharat Dixit, en högt uppsatt BJP-ledare från den nordöstra delstaten Uttar Pradesh.

I Uttar Pradesh, Indiens största valdistrikt, vann BJP 71 av de totalt 80 platserna i underhuset (Lok Sabha) i indiska parlamentet. Partiet säkrade 100 procent av platserna i ett antal stora delstater.

Kampanjanalytiker sade att partiets framgång kan till stor del tillskrivas effekten av Narendra Modi, partiets ledare och nu blivande kandidat till premiärminister. De lokala partiledarna kallar det ”Modivågen”.

– Vi rider på Modi-jis våg (ji-suffix indikerar respekt). Egentligen var det lätt den här gången, säger Vishal Jolly, delsstatsordförande i Andamans, en enda ö-valkrets i Indiens Bengaliska viken.

Partiet vann 282 av 543 platser i underhuset i indiska parlamentet vilket gav det en klar majoritet för att bilda en regering i landets huvudstad New Delhi. De som stöder BJP har vunnit ytterligare 54 platser, vilket ökar totalt antal platser till 336 och minskar makten för de andra partierna till ett minimum.

Indiska nationalkongressen (INC), Indiens nuvarande styrande parti, fick endast 44 platser i valet. Även med sina allianser har United Progressive Alliance endast 59 platser.

INC är det äldsta politiska partiet i Indien. Det är nära knutet till landets kamp för frihet från det brittiska styret och har härskat i Indien längre än något annat politiskt parti.

– Det finns så många delstater där det Nationella kongresspartiet inte ens kunde vinna ett enda mandat. Det har inte ens siffrorna för att vara oppositionsparti, sade Satpal Singh, delstatsordföranden för BJP i Himachal Pradesh, en himalaysisk delstat som gränsar till Kina.

Det är Modis sätt att kommunicera med massorna som verkligen gjorde inverkan på väljarna. En affisch på BJP:s hemsida nämner arbete på en sju punkters regnbågsprincip för Indien – kultur, ungdomsmakt, kvinnors självbestämmande, jordbruk, naturresurser, demokrati och kunskap.

Affischen nämner också Indiens satsning på fem slogan: talang, handel, tradition, turism och teknik.

Modi har alltid setts som en som främjar företagsledare. Om han vinner kommer det sannolikt att ge större ekonomiska och utvecklingsreformer i landet. Detta syns mycket tydligt på det sätt han kommunicerar.

– Intern korruption och lyxkonsumtion kommer att minska. Landet kommer att gå mot utveckling – det är agendan som gjorde att Modi-ji vann i valet, sade Singh.

Singh sade också Modi har kapacitet att ge ett passande svar till grannar som försöker lägga sig i indiska gränsfrågor.

– Med Modi-ji vid rodret i politiken kan ingen utifrån sätta press på oss. Tidigare kunde pakistanska soldater bara komma in i vårt territorium och döda våra soldater och det tog lång tid innan vår regering reagerade. Kina visar en del av Himachal Pradesh-territorium på sin karta och håller på att inkräkta i Ladakhregionen också. Modi-ji kommer säkert att ge svar på tal på sådana övertramp, sade han.

Samtidigt förblir stämningen vid olika BJP:s delstatsenheter optimistisk. Det syns i bilder av supportrar som dansar till takten av indiska trummor, festliga ansiktsfärger, utvecklande av BJP:s orangegröna flaggor med lotuspartisymbol och utdelning av godis.

– Folk kommer att ge oss denna möjlighet ännu fler gånger. Vi kommer att uppfylla alla förväntningarna trots att det kommer att ta tid. Alla vi medlemmar i partiet har mycket respekt för partiledarna, sade Ashok Agarwal, en BJP-arbetare från Rajasthan, en gränsstat mot Pakistan.

Översatt från engelska