Indiens nya regering har en jättelik uppgift att sanera Ganges
Staden Varanasi med utsikt över floden Ganges den 4 augusti 2014. Ganges, som är Indiens heliga flod, lider av föroreningar, och den nya indiska regeringen har lovat att sanera floden. (Venus Upadhayaya / Epoch Times)


Indiens högsta domstol håller på att förlora tålamodet med premiärminister Narendra Modi, som gav ett vallöfte om att sanera floden Ganges, även känd som Ganga.

"Ni visar ingen brådska att skydda Ganges”, sade domstolen på onsdagen och gav regeringen en tidsfrist på två veckor för att lägga fram en plan.

Under de senaste tre decennierna har Indien gjort många planer för att sanera sin heliga flod, men ingen av dem har gett något resultat.

Förhoppningarna var höga på Modi att han skulle ändra detta eftersom han är från Varanasi, en helig stad för hinduer, på stranden av Ganges. Den dagen han vann valet lovade han att sanera Ganges och sade: "Nu är det dags att göra min del för Maa Ganga [Moder Ganges]".

Väl vid makten bildade Modi ett separat departement för att sanera floden under Uma Bharti, en av hans mest betrodda ledare, som för övrigt är en hinduisk sanyassini (nunna).

Hon svarade på Högsta domstolens klagomål genom att säga att regeringen ser saneringen av floden som högprioriterat och att "man skyr ingen möda för att fullfölja denna uppgift".

"Indiens nya regering har beslutsrätt och pengarna, men den skulle behöva ha en högre grad av viljestyrka och moralisk makt för att verkställa planerna", sade Rama Rauta.

Rauta är sakkunnig ledamot vid den nationella myndigheten för Ganges flodområde, en organisation som grundades av den indiska regeringen år 2009 för att skydda Ganges flodområde.

Hon säger att det inte verkar göra någon skillnad vem som är vid makten, för endast en liten bråkdel av de saneringsplaner som gjorts under 1985 har genomförts. Hon säger att pengar har flödat till saneringsinsatser men hon har ingen aning om vart pengarna har gått.

Den 4 augusti, den första dagen i månaden Shravan i hinduiska kalendern, samlades miljoner människor på stranden av Ganges för att ta ett dopp i den heliga floden och visa sin vördnad vid huvudtemplet.

Trappstegen som leder till floden luktade urin, ruttnade blommor och annat avfall, ett urval av allt det som finns i vattnet.

Floden är så illa förorenad att över 60 procent av befolkningen i Varanasi har blivit smittad av vattenburna sjukdomar varje år.

Detta beror på att obehandlat avloppsvatten och industriell avrinning strömmar okontrollerat i floden varje dag. Den hinduiska tron att dö i Ganges ger befrielse har också gjort den till en flytande begravningsplats.

– Ganges kan aldrig rengöras om vi lämnar denna fråga helt i regeringens händer", sade Dr Gopal Prasad Adhikari, en forskare i sanskrit som har bott i Varanasi i 38 år.

Han säger att den vanliga människan måste lära sig att respektera och ta hand om floden om saker och ting ska förändras.

Enligt honom är den stora utmaningen för regeringen att få folk att ta ansvar för Ganges renlighet.

Översatt från engelska