Indiens fattiga dör på gatorna i hettan
En man söker skydd och vilar vid vägkanten i Allahabad en het dag i maj 2015.(Foto: Sanjay Kanojia/AFP/Getty Images)


Omkring 1 400 människor har dött i den pågående värmeböljan i Indien. Myndigheternas råd var: Täck för ordentligt, bär ljusa kläder, använd parasoll eller paraply, var försiktig och uppehåll er på svalare platser. Om folk hade gjort så hade detta kunnat undvikas, säger B R Meena, statlig tjänsteman i Indien.

Men för de 270 miljoner indier som lever på mindre än 1,25 dollar om dagen finns det ingen möjlighet att vila och svalka sig mitt på dagen. Medan den indiska medelklassen lider av återkommande strömavbrott som stannar luftkonditioneringen får de fattiga ta den värsta smällen av värmeböljan.

Värmeböljan sveper över Indien med temperaturer upp emot 50 grader och asfalterade gator och vägar smälter i den extrema hettan.

Omkring 23 miljoner indier lever på gatorna utan resurser och skydd mot hettan. Miljontals andra låginkomsttagare, jordbrukare, daglönearbetare och gatuförsäljare har helt enkelt inte råd att inte arbeta för att kunna försörja sina familjer.

Värmeböljor är vanliga i Indien. De uppkommer under den varma säsongen mellan mars och juni då högtrycksområden utvecklas över kontinenten. Men dessa extrema väderhändelser blir allt dödligare och mer frekventa. Med en växande medelklass ökar användningen av luftkonditionering snabbt vilket ökar trycket på landets redan överbelastade elnät.

Delstaterna Andhra Pradesh och Telanga är värst drabbade, där är dödssiffran nästan dubblerad jämfört med förra årets kortare värmeperiod.


Ett litet barn försöker svalka sig med vatten den 28 maj i New Delhi. (Foto: Money Sharma/AFP/Getty Images)

Ett litet barn försöker svalka sig med vatten den 28 maj i New Delhi. (Foto: Money Sharma/AFP/Getty Images)

Väntar på monsunen

I juni förväntas sydvästmonsunen dra in över landet och ge lite respit från hettan. Indien med över 600 miljoner invånare är beroende av jordbruk och monsunregnen är nödvändiga för att säkerställa en god skörd. Förra året kom monsunen sent, det var även den sämsta på fem år med 12 procent mindre nederbörd än normalt.

Indiens meteorologiska institut förutspår att monsunen kommer i tid i år men National Oceanic and Atmospheric Association varnade förra veckan för en stark El Nino som kommer att pågå hela året.

Det atmosfäriska fenomenet skapas av en försvagning av de ostliga passadvindarna vid ekvatorn som värmer upp Stilla havet vilket ger mer regn på USA:s västkust men skingras i stormar över Indiska oceanen. Detta kan resultera i en senare, svagare monsun på den indiska halvön.

Varje år väntar indierna på ankomsten av den viktiga monsun-säsongen men i år håller de andan och väntar på regnet som kan befria dem från den dödliga värmen.

Översatt från engelska.