Indien säger nej till Albanien om Moder Teresas kvarlevor
Indiska nunnor och föräldralösa barn ber framför ett porträtt av den avlidna Moder Teresa under firandet av hennes dödsdag för 12 år sedan, i Nirmala Sishu Bhavan i Ahmedabad. (Foto: Sam Panthaky/AFP/Getty Images)


Det indiska utrikesministeriet gav tisdags avslag till Albaniens förfrågan om att föra tillbaka Moder Teresas kvarlevor till hennes etniska hemland.

“Moder Teresa var en indisk medborgare och hon vilar i sitt eget land”, sade utrikesministeriets talesman Vishnu Prakash i ett uttalande till media. Albaniens premiärminister Sali Berisha meddelade på en presskonferens att hans regering skulle intensifiera de officiella diskussionerna för att ta hem Moder Teresas kvarlevor före augusti 2010, då det är 100 år sedan hon föddes.

Albanien har påbörjat liknande förhandlingar för att återbörda kvarlevor av andra nationella ikoner, inkluderande King Zog I från Frankrike.


Albaniens president Alfred Moisiu bugar respektfullt och vidrör en bronsstaty av Calcuttas Moder Teresa, född av albanska föräldrar, efter att han invigt monumentet i Tiranas Mother Teresa Square i december 2004. (Foto: Stringer/AFP/Getty Images)

Albaniens president Alfred Moisiu bugar respektfullt och vidrör en bronsstaty av Calcuttas Moder Teresa, född av albanska föräldrar, efter att han invigt monumentet i Tiranas Mother Teresa Square i december 2004. (Foto: Stringer/AFP/Getty Images)

Moder Teresa föddes av albanska föräldrar och som barn hette hon Agnesë Gonxhe Bojaxhiu. Hon for till Indien 1929 och ägnade sitt liv åt de sjuka och behövande i Calcutta där hon grundade nunneorden Missionaries of Charity. Hon fick indiskt medborgarskap 1951 och stannade i Indien till sin död 1997.

År 1979 fick hon Nobels fredspris och saligförklarades av Vatikanen 2003. Många tror att saligförklarandet beredde vägen för helgonförklaringen som snart ska ske.

Albaniens begäran har orsakat tumult på alla nivåer i det indiska samhället. Tjänstemän inom kyrkan håller med den indiska regeringen om att hennes kvarlevor ska stanna kvar i Calcutta, den plats där hon valde att leva och arbeta.

– Jag tror att hon skulle vara mer i frid om hon fick vila vid sin mor och syster, som ligger begravda i Tirana, sa Berisha till lokal media. Han vidhåller att frågan ska hållas ”öppen” trots Indiens motstånd.

Moder Teresa påstås ha sagt: “Genom blodsband är ja alban. Genom medborgarskap är jag indier. Genom tron är jag katolsk nunna. Avseende mitt kall, tillhör jag världen.”

Erkanda Bujari är en frilansreporter som övervakar och rapporterar om händelser i de albanska samhällena över hela världen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23866/