Indien-Pakistan i kärnvapenaval
Pakistans utrikesminister Khurshid Mehmood Kasuri (V) diskuterar med Indiens premiärminister Manmohan Singh under ett möte i New Delhi den 21 februari 2007. Kasuri är på två dagars besök i Indien för fredssamtal mellan de två länderna. (Foto: AFP/Raveendran)


Indien och Pakistan har ingått avtal om förtroendeskapande åtgärder som ska minska risken för kärnvapenkrig av misstag. Länderna har också bildat en gemensam grupp för kampen mot terrorism.

Det handlar om förtroendeskapande åtgärder som berör de båda ländernas kärnvapenarsenaler.

Det var Indiens utrikesminister Pranab Mukherjee och hans pakistanske kollega Khurshid Kasuri som på onsdagen i New Delhi undertecknade ”Avtalet om att minska risken för olyckor relaterade till kärnvapen”.

Mötet i New Delhi präglades av frågan om terrorism efter bombattentatet i söndags kväll mot ett tåg på väg från Indien till Pakistan, då 68 människor dödades.

De båda länderna har nu beslutat att bilda en gemensam grupp för kampen mot terrorism. Det första mötet ska hållas i Islamabad nästa månad.

Det faktum att onsdagens avtal kom till stånd trots tågattentatet är ett tecken på en ny diplomatisk mognad, sade politiska bedömare enligt Reuters.

Även om Indien avstått från att skylla attentatet på Pakistan faller misstankar på muslimska extremister som motsätter sig fred mellan de två länderna.

Indiska utredare hävdar att de funnit spår som kopplar attentatet till den Pakistan-baserade militanta muslimska rörelsen Lashkar-e-Taiba. Gruppen förnekar dock all inblandning.

Sedan 2004 pågår
en fredsprocess mellan Indien och Pakistan, och det finns en tidigare överenskommelse om att i början av varje år utbyta information kring respektive sidors kärnvapenprogram.

Både Indien och Pakistan provsprängde kärnvapen 1998, vilket ledde till internationella sanktioner mot länderna.

Omvärlden fruktade att kärnvapnen skulle komma att användas som påtryckningsmedel i förhandlingarna om Kashmirkonflikten.

I ett halvsekel har Kashmir varit stridsämne mellan Indien och Pakistan, som blev självständiga från Storbritannien 1947. Flera krig har utkämpats.

Kashmir är uppdelat i en indisk och en pakistansk del. I den indiska delen driver muslimska rebellgrupper ett väpnat uppror.