Indien och Japan stärker relationerna för att främja stabiliteten
Indiens premiärminister Manmohan Singh tillsammans med sin hustru Gursharan Kaur möts av en japansk tjänsteman vid ankomsten till Tokyo den 27 maj 2013. Singh ska göra ett tre dagar långt besök och samtala med sin japanska motsvarighet, Shinzo Abe, för att stärka strategiskt och globalt samarbete mellan de båda länderna. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


En vecka efter att den kinesiske premiärministern besökt Japan kom Indiens premiärminister Manmohan Singh till Japan på måndagen. Besöket är planerat att vara i tre dagar och ska stärka de bilaterala relationerna mellan de två länderna. Indiska tjänstemän har förnekat rapporter som säger att Indien är tveksamt till att närma sig Japan för att inte irritera Kina.

På onsdagen ska Singh träffa Japans premiärminister Shinzo Abe för att diskutera ett ökat samarbete inom politik, säkerhet och energi.

”Indien och Japan har ett strategiskt och globalt partnerskap”, sade Singh till pressen vid ankomsten till Japan. ”Det finns stora möjligheter att ytterligare berika vår relation, fördjupa den och förbättra ekonomiska och politiska förbindelser och säkerhetsrelationer.”

”Det finns en enorm potential att bredda och stärka vår relation med Japan på alla områden.”

Officiella källor i Indien berättade för Press Trust of India (PTI) att ”Indien är ganska nöjt med att fortsätta i samma takt som den japanska sidan bestämmer”.

I ett svar på ett maritimt hot från Kina berättade Singh för japanska medier i New Delhi: ”Både Indien och Japan är viktiga sjöfartsnationer. Därför är säkerheten och tryggheten för farlederna, särskilt i Indiska oceanen och Stilla havet, viktiga för båda länderna.”

”Vi tror att när en tvist föreligger, bör den lösas på fredlig väg genom förhandlingar mellan berörda parter. Detta är avgörande för fred och stabilitet i vår region”, sade han.

Singh ser en relation med Japan som en viktig del av Indiens vision för varaktig stabilitet och välstånd i Asien.

Besöket var ursprungligen planerat till november förra året men sköts upp efter tillkännagivandet om allmänna val i Japan i december.

Singh kommer att resa vidare till Thailand för ett tvådagars besök den 30 maj.

Översatt från engelska