Indien lanserar jourtelefon mot den ökande korruptionen
En skärmbild på en affisch på Aaam Admi Partys Facebooksida (Common People's Party) i Delhi som ber folk att inte neka när någon frågar efter en muta. I stället ska man fånga tjänstemannen på bar gärning på bild med en kamera eller video och rapportera saken på ett nytt jourtelefonnummer som startades för att fånga in korrupta tjänstemän. (Foto: Epoch Times)


Med lanseringen av journumret mot korruption i den nationella huvudstaden fick korrupta indiska tjänstemän en ny nagel i ögat. Det två dagar gamla journumret fick ett överväldigande gensvar och tog emot 4 000 samtal på bara sju timmar.

”Beskedet gör varje medborgare i Delhi till en inspektör mot korruption. Delhis polis kommer att vara i beredskap för den hjälp som behövs”, skrev Delhis regeringschef, Arvind Kejriwal, på sin officiella Facebooksida på onsdagen.

”Med bara en telefon har varje medborgare rätt att avslöja de korrupta. Syftet är att skapa rädsla i varje korrupt persons tankar”, sade han.

Som det senaste steget i reformen att bättra på den indiska demokratin lanserade Kejriwal journumret 011-27357169 på onsdag kväll. Journumret fungerar från klockan 9 till 22. Tjänsten ger också råd till människor om vilka åtgärder man kan vidta för att fånga in korrupta tjänstemän.

Under edceremonin lovade Indiens nationella huvudstads yngsta regeringschef att vidta stränga åtgärder mot korrupta tjänstemän. ”Journumret mot korruption sjösattes som utlovades vid tiden för avläggandet av eden”, skrev man på Kejriwal-ledda Aam Admi Partys (AAP) Facebooksida.

”Till klockan 15 hade 3904 samtal inkommit till journumret. Totalt har 53 allvarliga fall av korruption rapporterats hittills”, stod det på AAP:s Facebooksida, som ”gillades” av 7 555 personer och delades över 2 000 gånger.

AAP-ledarens Facebooksida följs för närvarande av 1,2 miljoner användare och antalet ökar varje dag.

Översatt från engelska