Indien har förlorat 250 språk på 50 år
Indiska skolbarn skriver på griffeltavlor på en statlig skola i utkanten av staden Hyderabad den 13 juni 2011. Indien har förlorat nästan 250 språk under de senaste 50 åren, men landet har fortfarande fyra gånger så många språk som talas i Europa enligt en färsk undersökning. (Foto: Noah Seelam/AFP/Getty Images)


Den kulturella mångfalden i Indien är uppenbar med tanke på de 850 levande språk som existerar i landet. Det är fyra gånger fler än i Europa, men Indien har trots allt förlorat 250 språk under de senaste 50 åren, enligt en färsk undersökning.

”I Indien har vi flera hundra levande språk. Det kan vara mer än 850, av vilka vi har kunnat studera 780 språk. Och om jämförelseindex är folkräkningen för 1961 har vi förlorat 250 språk de senaste 50 åren”, sade Ganesh Devy, en känd lingvist och ordförande för organisationen People´s Linguistic Survey of India (PLSI) i undersökningen, enligt en rapport från Press Trust of India.

För nästan hundra år sedan gjorde George Abraham Grierson en liknande studie under det brittiska kolonialväldet i landet, men denna undersökning ger en ny insikt om Indiens språkliga status.

”Vi har förberett en baslinje och det är den första undersökningen av de levande språken i Indien. Vi har också samlat in språklära och lexikon på cirka 400 språk”, sade Devy, som också mottagit UNESCO Linguapax-priset.

Devy nämner också att indiska domstolar tillåter användningen av 22 språk, medan UNESCO tillåter endast 5 språk i sina överläggningar. Undersökningen visar också att människor i de indiska tunnelbanorna i städerna Delhi, Calcutta, Hyderabad och Chennai talar mer än 300 språk.

”I England finns inte mer än fyra eller fem språk som mest. Av dem fungerar endast engelska och walesiska bra. Däremot har delstaten Assam som är mer eller mindre lika stor som England omkring 52 språk”, sade Devy då han jämförde språksituationen i Indien och Europa.

Undersökningen har även tagit hänsyn till Majhi-språket, som talas av endast fyra personer i delstaten Sikkim i landet.

Översatt från engelska