Indien fängslar fredliga tibetanska demonstranter
Exiltibetaner i indiska Mumbai genomförde en protestaktion mot förtrycket i hemlandet på måndagen. (Foto: AFP)


Tibetanerna har fått nog av förtrycket från det Kinesiska kommunistpartiet. Även exiltibetanerna i Indien protesterar genom en marsch tillbaka till hemlandet, som Indiens styrande stoppat.

Marschen utgick från exilregeringens viste Dharamsala den 10 mars. Senare meddelade de indiska myndigheterna att den pågående marschen inte var tillåten. Amnesty International protesterar mot det:

– Demonstranterna har rätt att protestera fredligt. Att neka dem rätten till mötes- och yttrandefrihet är ett brott mot internationell människorättsstandard, säger Pia Oberoi, Amnestys chef vid programmet för Asien/Stillahavsområdet.

100 fredliga tibetanska demonstranter fängslades när de marscherade mot den norra indokinesiska gränsen. Vissa källor säger att 50 tibetaner har gripits i Delhi efter en fredlig demonstration.

Tibetaner som bor i Indien hade två syften med sin marsch mot gränsen. Dels att uppmärksamma människorättskränkningarna i Tibet och dels att markera 49-årsdagen av Dalai Lamas flykt från Tibet efter det misslyckade upproret mot det kinesiska styret.

Amnesty uppmanar i ett pressmeddelande myndigheterna i Indien att omedelbart frige alla som fängslats, då de fredligt utnyttjat sina mänskliga rättigheter.