In Time - Bäst i år
Justin Timberlake på premiären av "In Time" i Los Angeles, Kalifornien, den 20 oktober. (Foto: AFP / Robyn Beck)


  • Titel: In Time
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Andrew Niccol
  • Medverkande: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Alex Pettyfer, Olivia Wilde, Vincent Kartheiser m fl.

Girighet, kärlek, klasskillnader, getton och tid är komponenterna i denna välgjorda film. Komponenterna i sig är inget nytt, men Niccol lyckas trots det göra en film som känns originell och aktuell.

Filmen utspelar sig i framtiden då man tagit bort den gen som får oss att åldras. När man fyllt tjugofem slutar man åldras. Men detta betyder inte att alla lever för alltid. Den nya valutan är tid, vilket skapat ett nytt klassystem där de rika kan leva för alltid medan de fattiga ofta dör unga. Will Salas (Timberlake) är den unga mannen (han är 28 i realtid) som har fått leva från dag till dag sedan han var tjugofem. En dag ger en förmögen man honom över ett sekel i tid. Detta är början på ett äventyr som kommer att inkludera en skön ung dam, en nitisk polis, ett gäng tidsbovar och en förmögen man som besitter tillräckligt mycket tid för att leva i all evighet. 

Rent strukturmässigt utvecklas Niccols film som en vanlig actionfilm. Men Niccol har aldrig varit särskilt duktig på att göra filmer med komplicerade berättelser. Vad han är riktigt duktig på är att göra mångbottnade karaktärer och att utforska intressanta koncept. Konceptet i detta fallet är hur världen skulle se ut om valutan var tid. Han utforskar det på flera plan. De rika är till exempel väldigt försiktiga av sig, eftersom deras största rädsla är att dö till följd av en olyckshändelse. De fattiga, å sin sida, gör allt väldigt fort, eftersom många av dem ofta inte har mer än ett dygn på sin klocka. Detta är även viktigt för själva berättelsen, eftersom Will har svårt att smälta in i det rika samhället där alla är vana vid att ta det lugnt, medan han är van att skynda sig hela tiden. På ytan påminner denna film starkt om den klassiska berättelsen om Robin Hood. På ett djupare plan handlar den i första hand om girighet och de stora skillnaderna mellan olika klasser. Och detta är ämnen som alltid är aktuella, eftersom de alltid har existerat.

Alla karaktärer är välskrivna och välspelade. Det är egentligen inte originella karaktärer, de är bara bättre gjorda än i många andra filmer. Vi har den idealistiske fattige unge mannen som för ett personligt krig mot den rika överklassen i Will. Sylvia (Seyfried) är den unga rikemansdottern som lever ett skyddat liv, men som en dag väljer att lämna det. Leon (Murphy) är den omutbara och plikttrogna polisen som tar upp jakten på Will och Sylvia. Sedan har vi Fortis (Pettyfer), som är banditen som rånar fattiga människor på tid, så att han själv ska kunna leva för alltid. En särskild eloge ska tilldelas den unga skådespelerskan Olivia Wilde, som spelar Wills mamma. Vi är vana vid att se Wilde som en tuff och självständig kvinna, exempelvis som Thirteen i ”House” (David Shore, USA, 2004). I denna film spelar hon dock en tillgiven mor med ett milt humör. Wilde är, trots sin ringa tid i filmen, bäst efter Murphy. Det är som sagt inte särskilt originella karaktärer, men de är skarpare och bättre än i de flesta andra filmer.

Niccol är en av vår tids bästa science fiction-regissörer; den enda som kan mäta sig med honom är Christopher Nolan, regissören bakom”The Dark Knight” (USA/Storbritannien, 2008) och ”Inception” (USA/Storbritannien, 2010). Niccols filmer kanske inte får lika mycket uppmärksamhet, men de är minst lika bra. För ”In Time” är den bästa filmen jag sett på bio i år.