Import av kinesiska mejeriprodukter förbjuds
En kinesisk mjölkbonde häller ut färsk mjölk. (Getty Images)


Åtskilliga incidenter med melamin i mejeriprodukter har i år skadat Kinas mejeriindustri. Enligt officiell statistik från regeringen har exporten av kinesiska mejeriprodukter sjunkit med 92 procent under oktober 2008 jämfört med samma period året innan.

French Agricultural Cooperative, också känt som Agency France Presse (AFP), rapporterade nyligen att kinesiskt sojamjöl innehåller cirka 50 gånger mer melamin än den tillåtna nivån.

I början av december tillkännagav European Union Executive Committee, på grund av AFP-rapporten, ett förbud mot att importera alla slags kinesiska matprodukter innehållande sojabönor och som riktar sig till minderåriga och barn. Den franska regeringen tillkännagav också ett förbud mot att importera kinesiska mejeriprodukter. Även den italienska regeringen tillkännagav ett liknande förbud.

Ryska laboratorier fann också melamin i importerad kinesisk mat. Den 27 november 2008 tillkännagav regeringen i Kirghizstan ett förbud mot kinesiska mjölkprodukter och ägg.

Dussintals länder, inkluderat USA och Ryssland har förbjudit import av kinesiska mejeriprodukter.

Luo, som kontrollerar kvaliteten på ett matföretag i USA, sade att han också är orolig för att kött och organ från djur, fågel och skaldjur är förgiftad med melamin, då kinesiska grisar, kor, kycklingar och fiskar har ätit förgiftad mat. Han anser att U.S. Food and Drug Administration (FDA) även skall undersöka importerad kinesisk fisk och se om den är säkert.

Luo tillägger att ägg och äggvita ofta används i behandlad mat som bröd, kakor, nudlar och säger att FDA borde utöka sitt förbud mot import av dessa kinesisa matprodukter också.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/china/ban-chinese-dairy-products-8190.html