Imponerande stor staty hittad i Amenhotep III:s grav
En bild som publicerats av det högsta rådet för fornminnen i Egypten (SCA) i maj visar ett egyptiskt team med arkeologer som arbetar på en utgrävningsplats där man hittade granitskulpturen av den forntida visdomsguden, Thoth, i Luxor. Statyn upptäcktes vid den nordvästra sidan av kung Amenhotep III:s gravtempel. (Foto: AFP /HO/SCA)


En stor staty av Thoth upptäcktes nyligen inuti Amenhotep III:s grav i Luxor i Egypten.

Statyn som avbildar den egyptiske vishetsguden är 3,5 meter lång och 1,4 meter bred och är tillverkad av röd granit.

Statyn är ett av många nya fynd som gjordes i gravkammaren när man under utgrävningarna upptäckte att det var möjligt att kontrollera grundvattennivån på Luxors västra flodbank.

Arkeologerna, som leddes av Zahi Hawass upptäckte också ett välbevarat stenhuvud av Amenhotep III, som fortfarande porträtterar mycket av faraons ansikte.

Templet är byggt på ett låglandsområde när Thebes och två andra stora statyer kända som kolosserna vid Memmon – 18 meter höga avbilder av farao.

Forskarna misstänker att Amenhotep III, en farao som levde mellan 1390 f.kr. och 1352 f.kr., var farfar till den unge kungen Tutankhamun.

Det sista fyndet upptäcktes under ”rutinutgrävningar” som genomfördes av ett egyptiskt arkeologteam. Hawass sade enligt uppgift att fler statyer sannolikt skulle hittas. Förra året upptäcktes en meter hög staty på en närliggande plats.

Ungefär 200 år efter att det byggdes kollapsade Amenhotep III:s tempel. Ytterligare utgrävningar skulle dock kunna blottlägga ”en aveny av Thoth-statyer som en gång visade den ursprungliga vägen till templet”, enligt uttalandet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35789/