IMF välkomnar yuanen som reservvaluta
IMF-chefen Christine Lagarde och vice premiärminister Li Keqiang vid ett möte i Peking den 23 mars 2015. (Foto: Lintao Zhang /Getty Images)


Den 30 november meddelades officiellt att den kinesiska yuanen ska inräknas i Internationella valutafondens (IMF) valutakorg.

Special drawing rights, (SDR) eller Särskilda dragningsrätter är IMF:s korg med reservvaluta. IMF:s medlemmar tilldelas dragningsrätter (SDR) och kan köpa till om de vill. SDR kan växlas in till någon av valutorna i korgen enligt ett värde som IMF bestämmer.

För närvarande ingår dollar, pund, euro och yen i korgen. Den 1 oktober 2016 kommer alltså även yuanen att ingå.

IMF ger klartecken för att inkludera Kina i valutakorgen,

Inkluderandet ses som ett erkännande av Kinas utvecklings- och reformarbete inom det monetära och finansiella systemet. Bland annat har man tillåtit en friare handel med valutan och en större tillgång till den inhemska aktiemarknaden.

Ett antal västerländska diplomater i Peking har sagt till Financial Times att Kina lobbat hårt hos andra länder för att få stöd för ett inkluderande.

Somliga menar dock att yuanens inkludering främst är en symbolhandling. Men om Kina inte hade inkluderats så hade man stått inför en stor devalvering, vilket hade chockat den globala kapitalmarknaden rejält, enligt Diana Choyleva, chefekonom på Lombard Street Research.

IMF kan kontrollera Kina genom valutakorgen