IMF besöker Nordpolen - Jultomten ber barnen om hjälp
Jultomten ute på en slädtur. (Foto: Martti Kainulainen/AFP)


I tisdags fick jag ett brådskande samtal från vår chefsredaktör som sade: 

– Det är bäst att du skyndar till kontoret. Du har en mycket munter gäst här som vill prata med dig.

När jag kom fram till huset tyckte jag mig höra plingande bjällror från en släde på hustaket. Jag hörde definitivt någon brista i skratt och ett ”ho-ho-ho” eller skrålanden från mitt kontor, när jag gick uppför trappan. 

Jag öppnade dörren och där var han, jultomten, i all sin glans.

– Goddag Martin. Jag har hört att du har varit en bra reporter i år så jag har ett litet scoop till dig, sade han och skrattade.

Det visade sig att jultomten varit på Irland i ett brådskande ärende. Några feer från intergalaktiska fonden för magiskt damm (Intergalactic Magic-dust Fund, IMF) besökte honom nyligen på Nordpolen. De hade lite oroande nyheter till jultomten och hans medhjälpare. 

Tomten förklarade att magiskt damm skapas när människor gör goda gärningar åt varandra, men i år är det brist på det, dessvärre.

– Vanligtvis finns det gott om magiskt damm på Irland vid den här tiden på året. Men den här julen finns det bara lite kvar, så jag är här för att ta reda på varför, sade tomten.

– I vanliga fall finns det gott om julstämning och välvilja i december. Vi tittade på den magiska damm-o-metern. Jag och tomtemor tror att den måste vara trasig eftersom lagret med magiskt damm föll snabbt. Vanligen får vi en puff från Irland men den har inte kommit än, så jag beslutade att själv komma och ta reda på orsaken och hur vi kan laga dem.

Jultomten sade att om alla människor i världen (inte bara de på Irland) är lite snällare mot varandra och om de fokuserade mer på att ge den här julen istället för att tänka vad de kommer att få, så kommer allt att bli bra.

Sedan kom jultomten med sitt utlåtande.

– Ni behöver återerövra julstämningen, sade han.

Jag var inte helt klar över vad det betydde så han förklarade saken för mig.

– Julstämning är vad du kan göra för andra, inte vad de kan göra för dig. Jag vill få ut detta budskap till alla barn och människor i världen, det är absolut nödvändigt. Det är därför jag talar med Epoch Times, sade tomten. 

Med det syftade tomten på att Epoch Times publiceras på 17 språk i 33 länder runt om världen.

När jultomten och hans medhjälpare inte levererar julklappar, tillbringar de största delen av året med att tillverka dem. De lägger mest tid på det. För några månader sedan, besökte någon honom från den intergalaktiska magiska dammfonden (IMF) och sade:

– Tomten, det finns inte tillräckligt med magisk damm, det räcker inte till alla i år.

Jultomten blev inte panikslagen. Han satte ihop ett team av feer för att ta reda på orsaken och deras slutsats var att människorna har sjunkit ned lite i sig själva i år. 

– Vi måste få barnen att hjälpa oss i år, sade tomten. 

För att tillverka en julklapp går det åt en viss mängd magiskt damm. Jultomten föreslog att barnen kanske kunde hjälpa honom på två sätt. För det första kunde de hjälpa att skapa mer magiskt damm genom att göra goda gärningar för andra. För det andra kan de även hjälpa till genom att be om lite färre saker i år. 

– Var inte oroliga, var och en kommer åtminstone att få en julklapp, hohoade jultomten.

– Det finns många saker som barnen kan göra. De kan hjälpa äldre grannar och släktingar genom att ta reda på om de mår bra. De kanske kan hjälpa till att handla eller skotta snö, föreslog tomten.

– Den här tiden på året är speciellt kall, så en välvillig inställning kommer att skapa två gånger så mycket magiskt damm, log tomten. Glöm inte att hjälpa era föräldrar också och det inkluderar även dig Martin, blinkade han.

– Du förstår, man skapar magiskt damm genom att ge eller att hjälpa andra, så det viktigaste barnen kan göra är att be om mindre saker och istället ge och hjälpa andra. Det är julstämning och det kommer skapa mycket magiskt damm, sade tomten och kontoret började att skina.

– Julklapparna under de senaste åren har varit geniala och vi har haft mycket roligt när vi tillverkade dem. Fantastiska små elektroniska prylar, otroligt roliga att leka med. Enda problemet är att de här julklapparna förbrukar för mycket magiskt damm och som jag sade tidigare så sinar det magiska dammlagret och vi har blivit varnade för att inte spendera det vi inte har, sade jultomten fortfarande munter.

– Så låt oss se till att alla får en underbar jul genom att komma in i julstämningen igen. 

Jag frågade jultomen om det här betydde att någon av feerna skulle bli av med sitt jobb. 

– Var inte fånig, skrattade tomten. 

Han sade att de kommer att arbeta ännu hårdare nu eftersom de hade mindre magiskt damm till hjälp. 

– Allt det här extra arbetet kommer att ta sin beskärda del, suckade tomten. De här feerna går normalt i pension vid 500 års ålder, men nu kanske de måste gå i pension tidigare. Det kommer att göra dem mycket besvikna!

Jultomten var säker på att om lagret med magiskt dammet ökade innan jul, kunde feerna slappna av lite och de skulle inte behöva gå i pension innan de fyller 500. 

– Om barnen hjälper till genom att göra många goda gärningar så tror jag att feerna kan skjuta upp sin pensionsålder och fortsätta göra det de älskar mest: att tillverka julleksaker.

Precis innan jultomten lämnade kontoret sade han:

– Vet du vad jag gillar bäst med julen? Det är julstämningen, viljan att ge. Jag hoppas att mitt samtal med Epoch Times leder till att jag får ut budskapet, att i år innebär det för alla att ge och inte att få. Det handlar inte om pråliga leksaker, utan det är vad man gör som betyder något för andra.

Översatt från:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47229/