Ilska över Kinas nya bostadsskatt (del 1)


Den kinesiska regimens offentliggörande av en ny bostadsskatt har orsakat en debattstorm på kinesiska internetforum. Enligt myndigheterna är avsikten med skatten att pressa ner huspriserna och avskräcka från fastighetsspekulationer, men vanliga människor som äger sina hem menar att skatten är orättvis mot dem. Samtidigt fortsätter statliga företag att blåsa upp fastighetsbubblan.

Meddelandet om den nya skatten kom efter den senaste tidens misslyckade försök från regimens sida att kyla ner den överhettade fastighetsmarknaden, som till exempel att försöka hindra markspekulation. 

Experter som stödjer skatten har skyllt de skenande huspriserna på spekulationsinvesteringar av Kinas välbeställda. Enligt dem kommer skatten hindra att man köper upp fastighet i spekulationssyfte eftersom det kommer kosta mer att äga bostäder. 

Detta argument har övertygat många människor att den nya bostadsskatten så småningom kommer leda till lägre bostadspriser.  

Ekonomen och bostadsmarknadsexperten Liu Zhengshan sade till Voice of America tidigare denna månad att Kinas bostadsbubbla har nått en kritisk punkt enligt alla sätt att mäta. 

– I städer som Peking och Shanghai är bostadspriserna mer än 20 gånger högre än medelhushållets årsinkomst, sade han.

I mars ökade bostadspriserna i Kinas 70 största städer med 11,7 procent jämfört med samma period förra året. I Shenzhen ökade priserna med 95 procent och i Peking med 88 procent.

I ett uttalande som publicerades på finansministeriets hemsida den 30 september avslöjade regimen sitt beslut att genomföra pilotprogram för bostadsskatten i vissa städer. Man skrev att det är ”nödvändigt att säkra en hälsosam fastighetsmarknad” och att skatterna skulle ”förstärka inkomstfördelningsjusteringen och den ekonomiska omstruktureringen”. Uttalandet specificerade inte när och var dessa pilotprogram skulle genomföras.

De vaga formuleringarna i ministeriets uttalande avsåg troligen att få allmänheten att tro att skatten ska gynna folket. Det är dock troligt att en majoritet av den kinesiska befolkningen tog emot nyheterna med misstro, oro och uttalat, starkt missnöje.

En omröstning på den populära sajten sina.com visar att 62 procent av de 4905 som svarade inte tror att den nya bostadsskatten kommer vara effektiv när det gäller att sänka bostadspriserna. 

En betydligt större undersökning på ifeng.com, där nästan 150 miljoner personer svarade, visade att 54,3 procent anser att den nya skatten bara kommer bli en börda för vanligt folk.

Den verkliga andelen missnöjda kan dock vara högre eftersom regimen är känd för att anställa folk för att manipulera åsikter på internet. 

Bloggaren Shen Chuns
kommentar på ifeng.com är representativ för de som stöder skatten.
”Huvudorsaken till de höga huspriserna är att det finns för många rika. De har lagt beslag på för många hus. Ett rimligt skattesystem måste införas,” skrev han.

De flesta håller dock inte med. På de populära sajterna sina.com, people.com.cn och ifeng.com är det en överväldigande majoritet negativa kommentarer. Många tror inte på att spekulanterna kommer sluta köpa fastigheter på grund av skatten.

En bloggare på sina.com som kallar sig ”Real Estate Elite” skrev: ”Bostadsskatten ändrar inte på det faktum att fastighetsinvesterare kan tjäna pengar. Det spelar ingen roll hur mycket jag tjänar, huvudsaken är att jag gör en vinst. Från en investerares perspektiv tror jag inte att skatten kommer hindra investerare från att köpa.

Många andra sade att de tror att det är de vanliga husköparna som kommer drabbas mycket hårdare än investerarna. 

Bloggaren App230 skrev på ifeng.com att en investerare inte kommer behöva betala lika mycket skatt eftersom de bara äger en fastighet i två eller tre år. ”För verkliga hemägare är skatten en långsiktig börda. Om man utgår från en procent på en bostad som är värd en miljon yuan kommer en riktig husägare att få betala 800 yuan extra i månaden.”

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43764/