Ilska när gränsområde i Nordkorea stängs
En sydkoreansk företagare omringas av medier efter att ha återvänt från den gemensamma industrizonen Kaesong i Nordkorea på torsdagen. (Foto: Ahn Young-joon/AP/TT)


Sydkoreanska affärsmän åker i skytteltrafik över gränsen till Nordkorea för att försöka rädda vad som räddas kan av sina investeringar i den gemensamma industrizonen Kaesong. Området har stängts ner efter den tilltagande krisen mellan grannländerna.

Nordkorea kallar stängningen av Kaesong för en ”krigsförklaring” och kräver att alla sydkoreaner lämnar området. Företagens tillgångar kommer beslagtas, meddelar diktaturen.

Bakgrunden är Sydkoreas besked att avsluta all verksamhet i området, då landet anser att det genererar intäkter till Nordkorea och i förlängningen till dess kärnvapenprogram.

Bland ägarna av de 124 företag som driver fabriker i Kaesong är ilskan och oron stor.

 Ett sydkoreanskt fordon lastat med varor från industrizonen Kaesong i Nordkorea. (Foto: Kim Seung-doo/AP/TT)

Ett sydkoreanskt fordon lastat med varor från industrizonen Kaesong i Nordkorea. (Foto: Kim Seung-doo/AP/TT)

– Vi har alla gjort vårt bästa för att få saker att fungera, och så händer det här. Vad har vi gjort för att förtjäna detta? säger Jang Ik-Ho, föreståndare för ett ingenjörsföretag i området.

– Det är som om vi precis blivit beordrade att hoppa utför en klippa, säger Jeong Gi-Seob, ledare för en sammanslutning av företagare i Kaesong.

Industrizonen som öppnades 2004 har varit en symbol för försoningsprocessen mellan Nordkorea och Sydkorea och har överlevt regelbundna kriser länderna emellan. Omkring 55 000 nordkoreaner har arbetat i området.

FN: Nordkoreas ledare bör åtalas