Illinois uppmanar USA att undersöka organstölder från Falun Gong-utövare
Representanthuset i Illinois har nyligen antagit en resolution som fördömer organstölder från utövare av Falun Gong i Kina.


Representanthuset i den amerikanska delstaten Illinois antog en resolution i slutet av februari, som uppmanar den amerikanska regeringen att utreda källorna till tiotusentals organtransplantationer i Kina. Många av organen tros ha tagits från Falun Gong-utövare som mördats specifikt för att deras organ skulle användas till transplantationer.

Den lagstiftande församlingen kallar praxisen upprörande och har bett president Obama att vidta alla tänkbara åtgärder för att få ett slut på detta.

Resolutionen förklarar också vad Falun Gong är, omständigheterna kring förföljelsen och tillståndet för mänskliga rättigheter i Kina i allmänhet.

Rapporter och bevis för att organ togs från levande Falun Gong-utövare i Kina började komma fram 2006. Då publicerade David Matas, kanadensisk människorättsadvokat, och tidigare parlamentsledamot David Kilgour en rapport som indikerar att 41 500 organ misstänks ha kommit från Falun Gong-utövare mellan år 2000 och 2005.

Ethan Gutmann, undersökande journalist som skriver en bok i ämnet, uppskattar antalet offer för organskörden till 65 000 från år 2000 till 2008.

Falun Gong är en kinesisk metod för att förbättra sin karaktär och hälsa som blev oerhört populär i Kina på 1990-talet. Man uppskattar att minst 70 miljoner kineser utövade metoden innan den förbjöds av den tidigare kommunistpartiledaren Jiang Zemin 1999. Förföljelsen pågår än idag.

Howard Feng, lokal talesman för Falun Gong i Illinois som hjälpt till att få igenom lagen, sade att utövarna i delstaten var tacksamma för stödet.

– Det är väldigt många väljare som undertecknat petitioner om organstöld. Vi visade det för representanterna och då tyckte de att när så många väljare stöder det här så ska vi stödja det, sade Feng i en telefonintervju.

Enligt Feng har Falun Gong-utövare i Illinois gått ut på gatorna och informerat om organstölderna och samlat in namnunderskrifter.

– Amerikanerna som fick kännedom om den systematiserade masskörden av organ blev förfärade, sade Feng.

– Vi hoppas att den amerikanska regeringen, särskilt president Obama, kommer att stödja det här. Vi hoppas också att den amerikanska kongressen kommer att stödja en liknade resolution.

Översatt från engelska.