Illegal handel med vilda djur ökar
Yao Ming, från organisationen Wild Aid visar ett kadaver av en elefant i Samburu, Kenya, i augusti 2012. (Foto: Simon Maina/AFP/GettyImages)


Den globala handeln med elefantbetar och noshörningshorn har nått en horribel nivå. Den 4 december blev den första Världsdagen för bevarandet av vilda djur. För vissa arter är situationen verkligen fruktansvärd.

Tjuvjakten på noshörningar har ökat med 3 000 procent sedan 2008. Naturhistoriska museer som har haft exemplar av djuren måste ha extra bevakning eftersom de har upptäckt att elefantbetar och noshörningshorn försvinner.

Aktiviteten på den svarta marknaden har ökat och elfenben säljs för runt 1 000 dollar för ett knappt halvkilo och noshörningshorn, som används i kinesisk medicin, kostar upp till 30 000 dollar för ett knappt halvkilo, enligt det amerikanska Utrikesdepartementet.

”Slakten och handeln med vilda djur ökar i omfattning och förfining”, sade USA:s statssekreterare för ekonomisk tillväxt, energi och miljö, Robert Hormats, i ett tal på National Geographic huvudkontor i Washington i november.

”Det är mer organiserat, mer lukrativt och farligare än någonsin tidigare”.

Crawford Allan är chef för Traffic Nordamerika, ett program för övervakning av vilda djur, som drivs gemensamt av Världsnaturfonden (WWF) och Internationella naturvårdsunionen.

”Under 2011 beslagtogs den största volymen av illegalt elfenben sedan vi började registreringen 1989. Förra året slaktades tiotusentals elefanter och 23 ton elfenben beslagtogs” sade Allan.

Tjuvjakt på noshörning
har ökat med 3000 procent sedan 2008. Fram till 2008 dödades 10-15 noshörningar per år sedan ökade antalet snabbt till 428 noshörningar år 2011.

”Vi förväntar oss att det ska bli ännu fler i år” sade Allan. Han förutspår att tjuvskyttar kommer att ha dödat över 600 noshörningar i slutet av året.

Handel med vilda djur blir ett hot mot både djur- och växtarter i världen. Allt från fåglar och djur till havslevande djur och växter handlas i vad som blivit en ”big business” i världen.

”Enligt en del överträffas den svarta handeln med vilda djur i storlek bara av illegal vapen- och narkotikahandel”, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton i ett tal den 8 november.

En ökande medelklass
i länder som Kina och Vietnam har ökat efterfrågan samtidigt som Afrikas fattigdom, korruption och löftet om stora pengar fortsätter att förse den svarta marknaden. Tjuvskyttarna blir bara fräckare och destruktivare.

I januari kom ett gäng soldater över gränsen från Tchad till Kameruns Bouba Ndjidah nationalpark till häst. De var militärt utbildade och använde AK47:or och raketdrivna granater för att döda hundratals elefanter, en djurslakt som var bland det värsta man någonsin skådat.

Bryan Christy rapporterade  för National Geographic om scenen som mötte honom när han flög över området.  ”De utspridda kropparna visade en vettlös slaktplats. Man kunde se vilka djur som försökt fly, vilka honor som försökt skydda sina ungar och hur en panikslagen hjord på 50 elefanter hade mejats ner tillsammans”.

Inte ens museerna klarar sig undan stölder av de lukrativa hornen och betarna. Förra veckan greps en man som försökte stjäla ett noshörningshorn från ett museum i London, rapporterade ITV. Enligt The Daily Mail försöker ett museum i Leicester spåra noshörningshorn som tidigare stulits från ett säkert lagringsutrymme.

Det är inte bara djurens välbefinnande som står på spel i djurhandeln utan även människors hälsa och säkerhet.

Cristián Samper, VD och koncernchef för Internationella naturvårdsunionen, säger att handeln med vilda djur skapar ”blodspengar” som stödjer lokala uppror och terrorism. Handeln är också en hälsofara.

”Smuggling av vilda djur över landsgränser kringgår karantän och andra hälsoföreskrifter, vilket utgör en risk för spridning av smittsamma sjukdomar som ebola, sars, apkoppor med flera”, sade han i ett uttalande.

Det amerikanska Utrikesdepartementet har länkat djurhandeln till annan brottslig verksamhet och startat en kampanj för att öka medvetenheten om frågan. De har släppt ett faktablad som listar globala och inhemska initiativ till att bekämpa handeln.

”Djurhandel bygger på uppluckrade gränser, korrupta tjänstemän och starka nätverk av organiserad brottslighet som alla undergräver vår gemensamma säkerhet. Världens djurliv, både på land och vatten, är en sådan värdefull resurs, men den är också begränsad. De som drar nytta av det illegalt inte bara underminerar våra gränser och våra ekonomier utan de stjäl och förstör också för nästa generation” sade Hilary Clinton.

Översatt från engelska