Idag ska pappa firas
En slips (helst blå) är enligt statistiken den vanligaste farsdag-presenten. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Idag firar 5 miljoner svenskar sina fäder på fars dag. Den genomsnittlige pappan heter Lars och är 54 år. Han har två barn som är 21-26 år gamla och som inte längre bor hemma. En nybliven pappa heter oftast Johan och är en av de 45 000 andra genomsnittligt 31-åriga män som firar sin första fars dag i år.

Historien om denna dag började tidigt under 1900-talet i USA med flickan Sondra B. Dodd som växte upp i en skara på sju barn. I samband med att det yngsta barnet föddes dog modern i barnsäng.

Maken tog ensam hand om barnen
och Sondra beundrade sin fars förmåga att fostra alla sju. Hon ville hedra honom, men inte bara honom utan alla fäder och så kom det sig att den första fars dag firades den 19 juni 1910 i Spokane, Washington.

1931 kom seden till Sverige. Då hade man redan instiftat mors dag på våren. Handeln ville sprida ut firandet med en föräldradag per halvår och därför fick vi fars dag i november. Likadant är det i Norge, Finland och Estland, medan man i de flesta andra länder firar den tredje söndagen i juni. Danmark har sin egen stil och firar på nationaldagen den 5 juni.

Nordiska museet gjorde 1963 en undersökning kring föräldradagsfirandet och fann att många äldre tyckte det var ”onödigt fjäsk”. Ändå fortsatte seden sprida sig och i skolan fick barnen i förväg rita teckningar till sina fäder med blommor och flaggor. När dagen sedan kom firades han med kaffe på sängen, och det är förmodligen så det ser ut i många hem än idag.

Den vanligaste farsdagpresenten är enligt statistiken en blå slips. Vad mer köper folk till pappa i idag?

– Blommor! Massor av blommor ska jag köpa, säger Sofia som bor strax utanför Stockholm.

Petra från Leksand har beställt blommogram som kommer att levereras utanför pappas dörr.

– Det blir orange gerbera, säger hon.

– Min pappa ska få boken Världens mått, meddelar Mats från Göteborg.