ICC: Sudans president hjärnan bakom folkmordet i Darfur


Sudans president Omar al Bashir är hjärnan bakom planen att förinta betydande delar av de afrikanska folkgrupperna Fur, Masalit och Zaghawa med etniskrensning som syfte. Det hävdar åklagaren på Internationella brottsdomstolen (ICC), Luis Moreno-Ocampo, som 14 juli presenterade bevis på att Bashir har begått folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelse i Darfur.

Åklagaren har ansökt om arresteringsorder för Bashir. Han påstår sig ha bevis för det som människorättsorganisationer och aktivister hävdat i flera år. Bashir har bland annat beordrat Janjaweedmilisen att förinta folkgrupperna Fur, Masilit och Zaghawa.

De som lyckades nå flyktinglägren för att söka skydd fortsatte att leva i skräck för milisen som härjade runt anläggningarna. Kvinnor och flickor som gick ut för att skaffa mat och ved våldtogs medan män och pojkar som visade sig ute sköts till döds, enligt de otaliga ögonvittnesskildringarna som kom Darfur.

Moreno-Ocampo sade i ett pressmeddelande den 14 juli att Bashir inte behöver använda gevär. Hans vapen är våldtakt, hunger och skräck.

Det som händer närmast är att en förundersökning inleds. Om domarna anser att det finns tillräcklig grund för de åberopade brotten kommer de att besluta om det bästa sättet att få Bashir till domstolen i Haag.