I väntan på den 34:e filmfestivalen i Göteborg
Festivalens VD Åsa Bernlo (t.h) och konstnärlige ledare Marit Kapla och alla andra medarbetare ger oss filmintresserade av icke kommersiell film åter en festival i hjärtat av Göteborg. (Foto: Filmfestivalens pressbild)


Nu är det snart dags igen att få se icke kommersiell film på den 34:e Göteborg International Film Festival. Enligt filmfestivalens egen uppgift är denna den ledande filmfestivalen i Skandinavien och man utlovar en intensiv festival i elva dagar. På deras hemsida har de en räknare som visar hur lång tid det är kvar och i skrivande stund visar den på 18 dagar, 22 timmar, 36 min och 13 sekunder så snart går ridån upp.

Göteborgs filmfestival som pågår från den 28 januari till den 7 februari, har också ett tema varje år som genomsyrar festivalen. I år är temat ”närvaro”.

Filmfestivalens konstnärlige ledare Marit Kapla berättar om årets tema.

– I vår digitala tidsålder har ordet närvaro fått utökad betydelse. Man träffar sina vänner oftare på internet än i verkliga livet. Närvaron är inte längre kopplad till den fysiska kroppen. Samtidigt växer en längtan efter mental fokusering och stunder av närvaro blir den största lyxen. Närvaro är även ett aktuellt begrepp i dagens filmproduktion. Idag kan man producera delar av en film eller hela filmen utan att själv vara närvarande på inspelningsplatsen.

Göteborgs filmfestival öppnar upp portarna med den norska storfilmen ”Kongen av Bastöy” med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna. Som avslutningsfilm blir det den svenska thrillern ”Isolerad” med Peter Stormare i en av rollerna.

Ännu har inte det officiella programmet kommit ut om vilka filmer som kommer att visas utan det görs först på tisdagen den 11 januari i samband med en presskonferens på NK i Göteborg.

För att kunna se film på festivalen krävs det att man köper ett personligt festivalpass. I år kostar det 30 kronor och priset för varje film är 70 kronor, om du inte väljer att köpa ett 11-dagarspass för 350 kronor och kan då se gratis alla filmer som börjar senast kl. 15.00, om det inte är fullsatt.

Förra året visades 450 filmer från 78 länder och 32 000 personer köpte 130 400 biljetter.

Under festivalen delas det ut flera priser för olika prestationer inom film. Bland annat Dragon Award för bästa nordiska film, där åtta nya nordiska långfilmer tävlar om priset som från och med i år är hela 1 000 000 kronor.

Filmfestivalens pris Startsladden är ett av världens största pris för kortfilmer. I år har det lämnats in 400 kortfilmer och vinnaren får en prissumma på drygt 900 000 kronor.

Vinnaren av 2009 års Startsladden var Andreas Öhman med filmen ”Mitt liv som Trailer”. Med prispengarna gjorde han långfilmen ”I rymden finns inga känslor” som är Sveriges bidrag till 2011-års Oscar i kategorin ”Bästa icke-engelskspråkiga film”.

Varje år använder sig Göteborgs filmfestival av olika medier för att både exponera festivalen och minnas den varje år. Filmkonst är en oförutsägbar tidskrift i alla möjliga format som Pocket DVD, seriealbum, poesibok eller spel.

Tidskriften Filmkonst bjuder in varje år en författare för att insupa, uppleva och därefter skriva en bok om filmfestivalen som skall presenteras på bokmässan i Göteborg samma höst. I år är det Amanda Ooms som får äran att elda med sin kreativitet.

De använder sig också av en konstnär som gör deras reklamaffisch varje år. I år blev det Lars Levin som målade ett Draculaslott för att exponera ‘Göteborg international Film Festival’.