I skuldsatt Grekland lockar livet på landet allt fler
Giannis Zarikos och Athina Taxtatzi tar en paus under arbetet med biodlingen. Paret flyttade från Aten till byn Korthi på ön Andros för ett och ett halvt år sedan. (Foto: Neli Magdalini Sfigopoulou /Epoch Times)


I grekernas sökande efter en väg genom landets ekonomiska moras har det blivit en trend att allt fler unga greker överger livet i staden för att skaffa sig en mindre komplicerad tillvaro på landsbygden.

Enligt en färsk undersökning utförd av Greklands organisation för agrikulturell yrkesutbildning och sysselsättning (Dimitra) vill en och en halv miljon greker i åldrarna mellan 25 och 44, ge upp stadslivet och flytta till landsbygden. Nästan hälften av de tillfrågade sade att de ville börja om och bli lantbrukare.

Trenden applåderas av Kostas Skandalidis, landets minister för landsbygdsutveckling och livsmedel.

– Jag tror att den här situationen innebär en stor möjlighet för Grekland och vi måste ta tillvara på och göra det bästa av den, sade Skandalidis.

– Det finns en enorm
potential bland dem som återvänder till landsbygden. De är utbildade, har forskat och tagit examen. Det innebär att de inte återvänder för att vara arbetare utan för socialt entreprenörskap, det vill säga, att starta företag, lade ministern till.

Giannis Zarikos och Athina Taxtatzi, båda 29, bodde tidigare i Greklands huvudstad Aten. De beslutade för ett och ett halvt år sedan att lämna Aten och bor nu på ön Andros där de har startat en biodling.

De säger att de lämnade staden för att finna bättre livskvalitet utan den otrygghet och stress som är så utbredd i Aten på grund av den ekonomiska situationen. Greklands arbetslöshet är nu 21,8 procent.

– Du kan få ut mycket från en biodling. Om du arbetar hårt kan du få en bra inkomst och ett stadigvarande jobb, sade Zarikos.

Hans flickvän Taxtatzi
säger att det var värt besväret att gå igenom alla svårigheter som det innebar att flytta till landsbygden.

– Jag tror att man på det här sättet kan leva mer mänskligt och förstå varför man har kommit till världen, sade hon.

Trots ett bra klimat och bördig jord lämplig för att odla jordbruksprodukter av hög kvalitet har Grekland aldrig lyckats utveckla sin jordbrukssektor och har en svag exportmarknad.

– Inom jordbrukssektorn har Grekland en jämförelsevis stor fördel. Jag tror att sektorn för produktion av jordbruksprodukter och livsmedel kommer att vara den mest avgörande för Grekland under de kommande decennierna. Det är den som kommer att få landet ur den här krisen, sade minister Skandalidis.

Översatt från engelska