I New York visas utställning om barnbrudars svåra situation.
"När jag såg honom gömde jag mig. Jag hatade att träffa honom.” Tehani, 8 år i rosa, minns äktenskapets första dagar med Majed när hon var 6 och han 25. Den unga hustrun poserar utanför deras hem i Hajjah, Jemen, för ett foto. Med på fotot är hennes före detta klasskamrat Ghada, även hon barnbrud. (Foto: Stephanie Sinclair/ VII/ ooyoungtowed.org)


Jamina en ung kvinna som bara är 15 år blev knivhuggen av sin man när hon besökte sin mor utan tillstånd.

Tehani är en flicka i Jemen som för sin egen säkerhets skull var tvungen att gömma sig för sin man, Majed. De gifte sig när hon var 6 år och han 25.

För ung för äktenskap – På Bronx Documentary i New York öppnade den 19 januari en omskakande utställning som exponerar minderåriga brudars svåra situation där även deras liv ofta är hotade.

Det här är ett utbrett fenomen som förekommer över hela världen.Pulitzerprisets – och World Press vinnare i foto Stephanie Sinclair började arbeta med projektet när hon var i Afghanistan 2003.

Hon arbetade som fotojournalist på en brännskadeavdelning på ett sjukhus i Herat. Där mötte hon unga flickor som tänt eld på sig själva. För många var orsaken till självbränningen att de tvingats in i äktenskap som minderåriga, upptäckte hon.

Sedan dess har hon fotograferat många unga brudar i Afghanistan, Nepal, Indien, Etiopien, Tanzania, Jemen och även i USA. Hennes engagemang för projektet startade när hon träffade Mejgon, en flicka som såldes av sin drogberoende pappa vid 11 års ålder. Mejgons make våldtog och misshandlade henne.

Stephanie Sinclair kommer ihåg Mejgons ord när hon försökte trösta henne ”Jag har aldrig känt kärlek i hela mitt liv”.

Barnäktenskap förekommer ofta bland fattiga familjer som inte kan föda alla sina barn. Föräldrar gifter bort sina döttrar för att göra allianser eller för att reglera skulder.

Enligt Internationellt Centrum för kvinnoforskning har en av nio flickor runt om i världen gift sig när de var yngre än 15 år. År 2010 hade 67 miljoner 20 till 24-åriga kvinnor gift sig före 18 års ålder.

Ämnet är väldigt obehagligt, men också vackert fotat”, säger Michael Kamber, grundare och chef för Bronx Dokumentära center. ”Det finns en spänning mellan skönheten och det hemska,” tillade han.

För Sinclair känns det som att det är hennes ansvar som fotojournalist att öka medvetenheten om problemet.”Det spelar inte så stor roll vilka verktyg du har. Fotografering från hjärtat är det viktigaste, sade hon”.

Översatt från engelska.