I balans med färg


På det Japan-inspirerade spa-hotellet Yasuragi i Hasseludden utanför Stockholm kan man numera prova på färgterapi. Den monokroma färgterapin som utvecklats av psykologen Karl Rydberg anses vara en slags ”visuell vitaminkick” för hjärnan.

– Lägg dig tillrätta så sätter vi igång, säger Ewa Goos, spa-ansvarig på Yasuragi.

Jag ligger på en omsorgsfullt bäddad korgbrits i ett japansk inrett rum, med dämpad belysning och bamburör från golv till tak. Ovanför huvudet sitter något som liknar en jättestor kupolformad rymdhjälm. Från rymdhjälmen sträcker sig en arm med två kulor.

– Bläddra igenom alla färger och stanna vid den du trivs bäst med, säger Ewa och visar hur man ska rulla på kulan som sitter på armen. Sedan sänker hon ner rymdhjälmen över mitt huvud.

– Ok, säger jag och det ekar inne i kupolen.

Nu har jag hamnat i en märklig värld. Fastän mina ögon är öppna känns det som om de vore slutna. Det är en slags känsla av oändlighet eftersom jag inte kan se konturerna på kupolens insida utan bara ett omgivande mjukt färgat ljus. Jag stannar en stund vid blått för att slappna av och vandrar därefter till grönt, gult och orange. Efter tio minuter släcks lampan. Jag försöker känna efter hur det känns. Kroppen känns avslappnad, lite som om den bestod av vatten och flöt omkring.

Färgterapi – eller ljusterapi
är fortfarande relativt ovanligt i Sverige. Tekniken innebär att låta kroppen exponeras för helt rena färger, så kallade monokroma färger. Det vanliga ”vita” ljuset innehåller alla färger och genom att filtrera ut en begränsad del av spektrumet kan man få fram en monokrom färg.

De rena färgerna anses ge en positiv signal till kroppens celler och fungerar enligt Ewa Goos som en slags visuella vitaminer som har en uppbyggande och läkande effekt på kroppen.

– Behandlingen verkar balanserande. För stressade personer är den avslappnande och för trötta verkar den uppiggande. Den starkaste reaktionen hittills kom från en tjej som var närapå utbränd. Hon blev först lite yr efter behandlingen men dagen efter var hon full av energi, säger Ewa.

På Yasuragi är färgterapin än så länge inte knuten till någon terapeut, utan mer av en prova-på-karaktär. Vill man gå djupare i färgernas behandlingsvärld finns ett fåtal svenska terapeuter som använder färger som verktyg för att på ett mer omfattande sätt behandla fysiska och psykiska problem. Däribland psykologen Karl Rydberg som arbetat med färgterapi i 25 år och som även utvecklat den terapiform som används på Yasuragi.