Hyllad kompositör om Shen Yun: ”Magiskt och unikt"
Vania Angelova, en av Bulgariens hyllade kompositörer, på Place des Arts i Montreal den 8 januari. (Foto: Evan Ning/ Epoch Times)


Publiken som ser Shen Yun Performing Arts föreställningar runt om i världen överöser dem vanligtvis med beröm, och särskilt är det så bland fackmän inom dans och musik.

Experter som förstår att se föreställningens mästerliga utförande tenderar att vara särskilt översvallande i sitt beröm.  Så var det på Place des Arts i Montreal, Kanada i  januari, när en av Bulgariens stora musikaliska experter jublade över Shen Yuns orkester och dansare.

Vania Angelova är ett av Bulgariens stora namn med ett eget omnämnande i encyklopedin ”Vem är vem i Bulgarien”. Listan med utmärkelser och prestationer är lång och inkluderar en medalj från Bulgariens kulturdepartement.

"Som att befinna sig i en saga"

Hon är professor i komposition, piano och sång och har uppträtt i Nederländerna, Österrike, Ukraina, Italien, Tyskland, Ryssland, Bulgarien och Kanada, samt i radio och tv. Hennes kompositioner har tolkats av Philharmonic Orchestra of Ukraine, Chapella National of Bulgaria, kammarorkestrar och körer i Europa och Kanada.

Som en av Bulgariens elitkompositörer är det inte någon överraskning att hon är god vän med en annan elitkompositör från Bulgarien – Shen Yun-orkesterns dirigent Kiril Tarpov.

– Han är en väldigt god vän till mig och en mycket känd internationell dirigent, sade Angelova.

Trots att hon väl känner till sin vän Tarpovs talang var hon inte beredd på uppträdandet hon såg på kvällen, berättade hon.

– Jag är till och med lite chockerad. Jag grät flera gånger. Det här är ett beundransvärt, fantastiskt skådespel enligt mig. Sådana underbara och unika dansare och musiker, sade hon.

Att se Shen Yun var som att befinna sig i en saga, sade hon.

– Allting var så speciellt: speciellt ljus, speciella dansare, speciell musik, speciella tonfall, allting var speciellt, även dess inverkan; en särskild sinnesstämning. Det är en ovanlig gåva till mig och hela publiken. Verkligen enastående kväll för mig.

”Det här är oförglömligt”

Hon tackade artisterna för en underbar kväll och speciellt sin vän, dirigent Kiril Tarpov.

– Hans händer omfamnade alla artister som en enda organism, med en gemensam puls, tack så mycket för denna oförglömliga kväll. Jag önskar hela gruppen en mycket lyckad turné i hela världen, de förtjänar det här. Tack så mycket, jag är imponerad.

Shen Yuns orkester är i grunden en västerländsk symfoniorkester, med kinesiska instrument som erhu, pipa och suona som leder melodierna.

Det är en unik kombination som syftar till att återge arvet av uråldriga kinesiska melodier och samtidigt ge glöd åt en ny väg inom klassisk musik i världen.

Angelovas komplimanger till Shen Yuns musiker och dirigentens bedrifter var översvallande.

– För en professionell musiker som jag, det här är mitt liv, så vill jag säga att allting var perfekt. Jag lyssnade till allting: satsernas fraser, musiken, allting var perfekt.

– Tolkningen, allting var som en enda organism: musiker, dansare – allting helt perfekt.

– Ljudet av det kinesiska, och de speciella tonfallen i kinesiskan är mycket gripande.

"Magiskt, unikt, underbart fantastiskt, häpnadsväckande"

Hon sade att alla sorters musik förtjänar respekt när den utförs så professionellt.

– Bravo för orkestern, bravo för musiken, bravo för dansarna, bravo och gratulationer till alla som jobbar med detta skådespel, sade hon..

Det var inte bara musiken som imponerade på Angelova, även de digitala bakgrundsprojektionerna som åtföljde Shen Yuns dansare imponerade.

– Effekterna på scenen var, herregud, på skärmen, var effekterna … jag kan inte förklara, jag har inte ord för det – allting är magiskt, unikt, underbart fantastiskt, häpnadsväckande – allt!

Shen Yun bildades 2008 med uppdraget att återuppliva den 5000-åriga gudomligt inspirerade kinesiska kulturen. Det är ett arv som har undanträngts och till stor del förstörts i Kina efter att det kinesiska kommunistpartiet tog makten för ungefär 65 år sedan.

Angelova som är intresserad av kinesisk kultur – hon beskrev kinesiska studenter som särskilt disciplinerade – var det ett nöje att se den sanna kulturen på scen.

– Temat för detta skådespel, den gamla historien om den kinesiska civilisationen, gör denna föreställning magisk och specifik. Publiken var glädjefylld. Se dig omkring, alla var mycket mycket glada ikväll, sade hon.

Shen Yun var, ”vackert, häpnadsväckande”, sade hon.

NTD Television rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier som uppträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015. För mer information, besök

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.