Huvudsakligen fredliga protester i Jerusalem
Muslimska män lyssnar till ett tal utanför murarna till Jerusalems gamla stad. Männen tog del av en samordnad protest på grund av att de inte släpptes in i gamla staden för morgonbönen. Mitt i en högprioriterad säkerhetsaktion släpptes bara arabiska kvinnor, barn och äldre män in till gamla staden. (Foto: Genevieve Long/ Epoch Times)


Utbredd rädsla över att den senaste tidens spänningar i Jerusalem skulle orsaka våldsamheter visade sig förra veckan vara ogrundad. Protesterna från boende i östra Jerusalem, som mestadels är araber, var till största delen helt fredliga runt om i staden.

Tusentals israeliska poliser över hela staden hade högsta beredskap. De flesta av dem var stationerade i och runt gamla staden i Jerusalem. De bevakade varje ingång till Haram a-Sharif där muslimer var på väg till bön vid Al-Aqsa moskén.

Rykten om att extremistiska religiösa judar planerade att gå in för att be i moskén, som vid ett tillfälle i historien varit ett judiskt tempel, orsakade farhågor att moskén borde skyddas. Enligt lokala medierapporter uppmanade religiösa och nationalistiska grupper inom och utanför Israel till utbrett folkligt uppror utanför murarna i Jerusalems gamla stad.

Portarna till gamla staden vaktades med stor styrka under fredagen när tusentals muslimer strömmade in till området för morgonbönen i moskén. Det fanns också en tung polisnärvaro inne i gamla staden med många barrikader som blockerade alla sidogatorna till Al-Aqsa. Bara kvinnor, små barn och män över 50 tilläts passera till moskén. Turister, medier och de som hade israeliska ID kunde komma in i gamla staden, men inte passera genom till Al-Aqsa.

I Damaskus Gate, en av de viktigaste ingångarna till Gamla staden, fick ett dussintal vända tillbaka.

Efter slutet av morgonbönen på Al-Aqsa-moskén, samlades stora grupper av män, som hade nekats inträde, utanför gamla stadens murar i protest. En grupp på cirka 150 man satt stilla och lyssnade vid Damaskus Gate på ett 20-minuters anförande där man krävde rättvisa från Israel. Efter talet blev det inga incidenter och folkmassan lämnade platsen efter en kort bön. Tiotals tungt beväpnade israeliska poliser i kravallutrustning fanns hela tiden i närheten.

På andra håll i Jerusalem bröt småskaliga upplopp ut i den östra delen av staden. Enligt lokala medier fick cirka 12 poliser mindre skador från stenar som kastades på dem. Vissa poliser svarade med att skjuta gummikulor. Minst två arabiska ungdomar greps.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23663/


En gammal man visar en rad gamla pass efter att ha passerat en säkerhetsspärr vid Damaskus Gate till gamla staden i Jerusalem. (Foto: Genevieve Long / The Epoch Times)

En gammal man visar en rad gamla pass efter att ha passerat en säkerhetsspärr vid Damaskus Gate till gamla staden i Jerusalem. (Foto: Genevieve Long / The Epoch Times)