Hustru till kinesisk människorättsaktivist misshandlad på öppen gata
Blinde människorättsaktivisten Chen Guangchen sitter i fängelse. (Foto: The Epoch Times)


Yuan Weijing, den blinde människorättsaktivisten Chen Guangchengs fru, misshandlades den 19 april. Våldsmännen, som enligt uppgift hyrts av lokala politiker, misshandlade henne när hon skulle hämta sina barn som var hos hennes mamma.

Familjen har varit under husarrest på order av den kinesiska kommunistregimen i tre år och sju månader.

Chen Guangcheng var självlärd jurist som kämpade för andras mänskliga rättigheter. Han sattes i husarrest i september 2005 efter att ha gått med på att intervjuas av tidskriften Time om de fall av tvångsaborter han arbetat med.

Regimen grep honom formellt i juni 2006 för ”ödeläggelse av allmän egendom” och ”samlande av en folkmassa för att störa trafiken”. Regimen dömde honom till fyra år och tre månaders fängelse.

Yuan sade att ett annat skäl till varför hon besökte sin mor var att hennes svåger nyligen dött i en bilolycka. Hennes mor var den enda av hennes familj som var hemma eftersom alla andra åkt iväg för att hjälpa till med saker runt dödsfallet. Hennes mor drabbades av en stroke nyligen, så Yuan var orolig för henne och ville stötta och trösta henne. Hon tyckte också att hennes mor inte skulle kunna ta hand om barnen under de omständigheterna.

När Yuan tog en buss till moderns hem, stoppades hon och misshandlades av nio våldsmän som brukar övervaka hennes hem.

– De stoppade mig, misshandlade mig och rev sönder en påse med kläder som jag hade med mig, berättade Yuan för Epoch Times.

Enligt Yuan har myndigheterna haft över 30 personer anställda under de senaste tre åren och sju månaderna för att vakta henne dygnet runt, till och med när hon arbetade ute på fältet.

Efter att Chen sattes i fängelse har Yuan bara kunnat besöka honom en enda gång, den 31 december 2008. Chen har lidit av diarréer sedan juli 2008 men har inte fått någon vård.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15725/