Husförsäljningen i Peking minskar
En försäljare på husmässan Shanghai Real Estate Trade Fair visar upp egendom för en potentiell köpare i Shanghai, Kina. (Foto:China Photos/Getty Images)


Sedan början av året har huspriserna i många av de kinesiska städerna sjunkit. Husmarknaden i Peking har också märkt en nedgång de två senaste månaderna, både vad gäller priser och antalet sålda hus.

Företaget som gör undersökningar av fastighetsmarknaden, Centaline China Property Research Center, har nyligen rapporterat att utförsäljning av egendom signalerar en uppåtgående marknad för köpare.

Tidskriften Beijing Legal Times rapporterade att marknaden för befintliga bostäder visat uppenbara tecken på att bli köparnas marknad, till skillnad från den för nybyggda bostäder. Den stora tillgången ledde dock inte till många köp.

Enligt företaget Real Estate Transaction Management Network i Peking såldes 1 687 hus under augusti månad. Marknaden sjönk därmed med 24 procent jämfört med månaden innan och med 34 procent jämfört med samma tid under förra året.

Samtidigt sjönk både antalet hus till försäljning och efterfrågan på bostadsmarknaden med över 40 procent i augusti, enligt statistik från ”Lianjia Real Estate”.

Då husmarknaden för nybyggda hus har fortsatt att dala har ett antal utförsäljningar  börjat dyka upp på husmarknaden i Peking, med möjlighet att förhandla ner priset med 10 procent, vilket är högre än någonsin under senaste åren.

Den senaste tiden har fastighetsbyråerna haft få kunder. Många mäklarfirmor har sänkt sin provision och vissa erbjuder så mycket som 50 procents rabatt för att öka försäljningen.

Bostadsmarknaden kommer fortsätta att stagnera, sade vice ordföranden Gong Pine från Centaline China Property Research Center, som också poängterade att både husförsäljare och köpare just nu bara väntar och betraktar marknaden på håll.

Översatt från engelska