Hur Twitter förändrar det kinesiska samhället
Twitter som ett redskap för att spontant organisera folksamlingar för att hindra olagliga handlingar från polisens sida kan sätta igång en samhällsförändring i Kina, menar aktivister. (Foto: AFP/Getty Images)


Vem kunde ha trott att textsnuttar på 140 tecken, som dessutom oftast används för att rapportera triviala vardagshändelser, skulle bli ett en källa till hopp för människorättsaktivister i ett totalitärt system.

Twitter, som låter användarna skriva in korta textmeddelanden och dela dem med tusentals ”följare” har blivit ett kraftfullt verktyg i Kina för dissidenter att nätverka och mobilisera. Användarna kan följa uppdateringar, ”tweets” från andra användare som de ”följer” och vet omedelbart om de till exempel jagas av polisen och kan snabbt komma och hjälpa någon som ber om det i en tweet. 

Precis detta hände på natten den 23 december förra året när människorättsadvokaten och universitetsprofessorn Teng Biao från Peking besökte sin vän Fan Yafengs mor, tillsammans med en annan vän, Zhang Yongpan. När de kom till huset där Fans mor bodde möttes de av poliser som krävde att få se deras identifikationspapper. 

Teng kunde inte låta bli att agera advokat, utan sade att de inte hade någon rätt att kräva att de identifierade sig. Polisen övermannade dem då och förde dem till polisstationen där de blev trakasserade och misshandlade. 

Precis innan detta hade Teng Twittrat flera gånger via sin mobiltelefon och upplyst de 20 000 som följer honom att han var i fara. De i sin tur twittrade om det och nådde alla som följde dem. Bloggare tog genast reda på och publicerade adressen till polisstationen och kontaktinformationen till polisen i fråga och hans chef.

Strax var stationen belägrad av aktivister och Tengs advokatvänner. Innan midnatt hade Teng och hans vän släppts och slapp utsättas för ytterligare brutal behandling.

På kvällen den 18 december begav sig en grupp människorättsadvokater, bland annat Zhang Kai, Li Heping och Wang Quanzhang, till Shengshans kulturforskningsinstitut för att besöka Fan Yafeng, som nyligen släppts efter att ha suttit illegalt inspärrad. De stoppades av myndigheterna och togs till en polisstation. Det blev en liknande händelseutveckling även denna gång. Advokaterna twittrade och kom undan, efter att advokater, bloggare och reportrar från Peking åkt till polisstationen och krävt att de släpptes. 

Fördelen med verktyg som Twitter är att det stöder utvecklingen av ett genuint civilsamhälle i Kina, trots att myndigheterna arbetar för att så inte ska ske. 

Det är i alla fall människorättsadvokaten Jiang Tianyongs slutsats: 

”Det sker ett
omfattande uppväckande av en medborgaranda, där många grupper av människorättsadvokater, privata medier och medborgarreportrar har formats. De kopplas samman av Twítter och använder det för att posta meddelanden och organisera aktiviteter. ”

Jiang sade att vissa twitterföljare var rädda först, men att de fick självförtroende efter att ha sett hur andra agerade tillsammans på ett framgångsrikt vis. 

– Det här bevisar att ett fåtal personer som vågar handla verkligen kan motivera och inspirera många andra.

När twittrande aktivister råkar ut för polisen, säkerhetspolisen eller andra av det officiella Kinas hejdukar finner de att myndigheterna är räddare än dem, enligt Jiang. 

– Myndigheternas hot har vanligen ingen legal grund, därför så fort de inte är effektiva kan de inte göra så mycket åt twittrarna, sade han. 

Zhang Jianping, som leder Rights Movement, sade att en grupp människor som följer en incident och ser den hända kan avslöja den och göra försvarandet av någons rättigheter till en offentlig fråga.

Han menar att petitioner och rättsprocesser visat sig allt mer fruktlösa, men att gruppdeltagande via Twitter då i stället kommer bli mer populärt och att ju fler personer som följer och övervakar en incident, desto större blir effekten.

Twitters unika sätt att bjuda in till gruppdeltagande är bara en liten rörelse i nuläget, men Jiang menar att den kommer ha en större påverkan i framtiden.

”Twitter förändrar det kinesiska samhället. Genom sin mobiltelefon kan man twittra och publicera bilder direkt från händelsernas centrum, vilket gör myndigheternas informationsblockad omöjlig.” 

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49188/